Està creixent l'alarma al Regne Unit i Alemanya per la forma com el govern de Pedro Sánchez gestiona la pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències econòmiques i socials. Tant el Financial Times com el Handelsblatt, el gran mitjà econòmic alemany, critiquen avui durament la lentitud de moviments del govern espanyol, i la seva escassa capacitat de reacció. Mentre els principals països europeus ja tenen plans d'acció en marxa, també en el terreny econòmic, a Espanya encara s'estan negociant.
El Financial Times no dubta a advertir en un ampli reportatge del que pot passar a Espanya en les pròximes setmanes: anar de mal en pitjor, indica, mentre recorda que l'Estat espanyol té les pitjors xifres d'Europa en aquests moments. L'article llança, a més, un avís preocupant i afirma que el retorn a la feina i a l'escola que s'està produint aquests dies "podria fer pujar encara més les taxes".
El Financial Times afegeix que, a banda de raons culturals, en la mala situació d'Espanya també hi ha una raó política, que és una mala articulació de l'Estat quan es va apostar per les 17 autonomies, el que a Catalunya és coneix com el cafè per a tots. Ho presenta pràcticament com un model fallit: "El problema és que la crisi s'ha complicat enormement per la polarització política d'Espanya i el seu model descentralitzat de governança. Pedro Sánchez insisteix que la gestió de la pandèmia és ara principalment responsabilitat de les regions de país, el pressupost de Salut de les quals és més de 10 vegades més gran que el de la seva administració. I les regions responen que el govern central ha de tenir més lideratge", resumeix el diari.
"Coronavirus: Per què Espanya està més afectada que la resta d'Europa", titula Financial Times
"El resultat és que, si bé els controls es van eliminar al juny de forma ràpida, i es van descartar els plans per a una eliminació gradual, la reintroducció ara de restriccions ha estat deficient i, de vegades, poc entusiasta", apunta el diari.
El diari alemany Handelsblatt parla obertament de "fracàs polític" en la gestió de la pandèmia, i titula així: "El fracàs polític provoca rècords de coronavirus a Espanya". I en culpa obertament els dirigents polítics espanyols, que "han actuat tard i sense suficient determinació".
La comparació és rodunda: "Espanya té 13 cops més infeccions de Covid que Alemanya, i el doble que França, que és el segon país europeu amb més casos", assenyala. Segons el diari alemany, l'impacte de tot plegat per a l'economia espanyola és rotund. "Les conseqüències per a la quarta economia de la UE són greus: les alertes als visitants ja han arruïnat el negoci de l'estiu de la important indústria turística. I encara que la meitat dels contagiats són asimptomàtics, els hospitals de Madrid, que segueix essent l'epicentre del virus, s'estan omplint un altre cop", indica.
"El fracàs polític provoca rècords de coronavirus a Espanya", indica Handelsblatt
El diari recorda que tot i que una de les causes del repunt és la cultura espanyola que prima el sortir de casa i les trobades, a Itàlia és semblant i en canvi no es produeixen tants contagis. I conclou que a Espanya "ha fracassat la política".
"No ha aconseguit adoptar les mesures decisives que altres països han pres per mirar d'evitar la segona onada", afegeix, i recorda que el govern espanyol no va proporcionar suficient personal per rastrejar els contactes dels contagiats. "L'aplicació sobre el coronavirus no es va posar en marxa a Madrid fins al mes d'agost, quan el país ja estava en la segona onada", recorda.
Afegeix a això el cafè per a tots, "l'escassa coordinació" que hi ha entre el govern espanyol i les 17 comunitats autònomes, i també la divisió del Congrés dels diputats. "En la primera onada de la pandèmia, el president Pedro Sánchez va declarar l'estat d'alarma i va prendre les decisions centralitzades en tots els temes. Però després un Congrés dividit no ha estès al juny l'estat d'alarma", manifesta.