L'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, ha explicat que va alertar a l'expresident de la Mesa, Roger Torrent, de tripijocs entre el funcionariat, però que se li va penjar la llufa "d'atacar els funcionaris injustament". Costa, en el programa Preguntes Freqüents de TV3, ha explicat més sobre les sonades llicències per edat o jubilacions d'or. Ha dit que ell va "conèixer moltes circumstàncies desagradables i dubtoses" que automàticament les va comunicar a la Mesa i també directament al president del Parlament. Costa ha assegurat que per comunicar aquestes irregularitats se li penjava la llufa d'"atacar o qüestionar els funcionaris". A més ha revelat que quan es llegia els papers que li posaven per signar: "Evidentment, veia coses que no m'agradaven".

Costa ha afirmat que quan va entrar a la Mesa del Parlament "no sabia res" sobre les llicències per edat, tanmateix quan va acabar el seu mandat "sabia moltes coses per canals informals". També ha apuntat a la figura del secretari general del Parlament com a responsable de les llicències per edat. Costa ha assegurat que els secretaris generals de la cambra han aprovat "d'amagat" les "jubilacions daurades". A més, ha argumentat que l'únic càrrec polític que podia saber el règim de les llicències per edat és el president del Parlament, ja que, segons ha explicat, signen les nòmines cada mes. El jurista ha demanat que "s'expliqui tota la veritat" en comptes "d'intoxicar".

La secretària general del Parlament, l'any que es va aprovar per primer cop el règim de llicències per edat, el 2008, era Imma Folchi, que va estar al càrrec des del 1999 al 2015. Pere Sol va seguir-la i va mantenir el càrrec un any, fins al 2016. Aquest any, Xavier Muro va agafar els comandaments de la secretaria general de la cambra fins que l'any 2021 va ser destituït i renovat per Esther Andreu, que és l'actual secretaria general del Parlament. Segons les informacions revelades pel diari Ara, els secretaris generals que van signar aquests sous, Imma Folchi i Pere Sol, es van beneficiar d'aquest règim cobrant fins a 10.000 euros mensuals.

costa tuit

Llicències validades des del 2017

Desconeixien realment els grups parlamentaris la vigència del règim de llicència d’edat al Parlament? Arran de la revelació del diari Ara sobre el pagament de milions d'euros a funcionaris que ja no treballen, els representants polítics s'han afanyat a argumentar que desconeixien l'existència d'aquestes llicències, entre ells l'anterior president de la cambra, Roger Torrent. Però, tal com ha avançat VilaWeb, sembla que aquesta defensa no és del tot certa, i és que la mesura en qüestió no només va ser sotmesa a debat, sinó que, tal com figura en l'acta parlamentària, es va actualitzar i aprovar el gener del 2017, en la Mesa presidida per Carme Forcadell. També formaven part d'aquesta Mesa els diputats de Junts pel Sí Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet; el socialista David Pérez; José María Espejo, de Ciutadans; i Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí Que es Pot. Segons els documents oficials, es va arribar a un acord per poder aprovar les llicències sense fer-ne cap crítica.

Les actes

Tal com apareix en les actes del Parlament del 2017, la Mesa i la Comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge van aprovar canviar les condicions per aprovar les llicències per poder "concedir-les sense qüestionar-ne políticament la vigència", informa el diari VilaWeb. Les proves que demostren que els debats sobre les llicències i l'acord van tenir lloc figuren en els acords de les sessions de la Mesa publicades al web del Parlament, el Butlletí Oficial del Parlament i el Diari de Sessions. Així, nou anys després que s'introduís durant la presidència d’Ernest Benach, les normes que regulen aquests privilegis van ser actualitzades. Tal com figura en els registres, tothom va votar a favor amb una única abstenció. Segons aquest darrer registre, l'aprovació dels canvis va ser motiu de rialles.