La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones, entre elles Gustavo Cuadrado, excap de Gabinet de l'alcalde Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, i duu a terme onze escorcolls a localitats de Tarragona i Barcelona dins del denominat cas Inipro, de suposada corrupció al consistori de Tarragona (Tarragonès). Hi ha quatre detinguts: el primer tinent d'alcalde de Viladecans (Baix Llobregat), Joaquín Guerrero; el director d'Inipro, Ricard Campà; el consultor de Viladecans Enrique Miró i l'excap de gabinet de l'Ajuntament de Tarragona, Gustavo Cuadrado.

Segons informa la Guàrdia Civil, agents d'aquest cos estan fent 11 escorcolls en entitats públiques, mercantils, despatxos professionals i domicilis a les províncies de Barcelona i Tarragona, així com a l'Ajuntament de Tarragona, el de Viladecans i el de Palau-Solità i Plegamans. S'investiguen possibles delictes contra l'Administració Pública. Ara mateix hi ha vuit escorcolls a Barcelona i tres a Tarragona. La policia s'ha endut un ordinador de l'Ajuntament de Tarragona i continua als consistoris de Viladecans i Palau-Solità i Plegamans buscant documentació i analitzant els ordinadors. 

També s'estan fent escorcolls en dues societats mercantils a Barcelona i Viladecans (Baix Llobregat), en un despatx professional de Viladecans i en un altre de Reus (Baix Camp) i als domicilis dels quatre detinguts.

La policia no preveu fer més detencions. L'operació està dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona i s'ha batejat com a Amfiteatre. 

Operació Amfiteatre

La investigació va començar l'any 2015. Està centrada en l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona per l'adjudicació d'un contracte a la mercantil Inipro. 

El jutge investiga els detalls de la contractació d'Inipro mitjançant un procediment negociat sense publicitat, al qual l'exgerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona Antonio Muñoz va invitar les empreses Inipro, Itinere i Gallets Associats. Inipro i Itinere són del mateix grup i Gallets hi té vinculacions, encara que es va retirar del procediment al·legant excés de treball, malgrat que la seva activitat no té res a veure amb l'objectiu del contracte, que era atendre a la població immigrant.

El contracte el va guanyar Itinere i el 2010 se li van pagar 64.000 euros, però es va prorrogar durant el 2011 i el 2012 i el jutge qüestiona els 215.000 euros facturats de forma presumptament irregular.

Autorització de Ballesteros

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va autoritzar els pagaments de set factures malgrat les advertències en contra perquè "no podia fer res més o hagués comès un delicte d'enriquiment injust".

Ballesteros va declarar davant el jutge el passat 26 de gener, i dies després ho van fer una desena d'investigats més, entre ells l'exregidora de Serveis Socials Victòria Pelegrín, l'exgerent de l'IMSS Antonio Muñoz, l'exsubdelegat del Govern a Tarragona Joan Maria Abelló o Alejandro Caballero, membre destacat de les Joventuts Socialistes i contractat per Inipro.

Gustavo Cuadrado va deixar el seu càrrec inesperadament el 27 d'octubre passat per afrontar "nous reptes professionals". L'Ajuntament de Tarragona va negar llavors categòricament que la marxa de Cuadrado tingués alguna relació amb les últimes investigacions policials relacionades amb el cas Inipro.

Un cas denunciat per la CUP

El cas el va denunciar la portaveu del grup municipal de la CUP, Laia Estrada. Estrada ha reivindicat avui una altra vegada la petició, efectuada ja el mes de gener passat, que dimiteixi l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros (PSC).
"O bé no estava al corrent de res i en tot aquest temps tampoc ha estat capaç d'aclarir res, cosa que seria negligència, o bé estava al corrent de tot i era còmplice dels presumptes delictes", ha resumit la portaveu de la CUP.

Laia Estrada que exerceix d'acusació popular en la investigació dirigida pel jutjat número 1 de Tarragona, ha afegit que Tarragona "va importar un cas que ja operava a l'àrea metropolitana de Barcelona". També ha tornat a reclamar que "s'aclareixi com l'ajuntament va escollir l'empresa Inipro i quins interessos hi ha darrere". 

Mala praxi, sí. Delicte, no.

L'equip de govern de Tarragona (PSC-PP-UDC) ha insistit avui a qualificar el cas Inipro de "mala praxi", segons ha declarat la regidora i portaveu del govern, Begoña Floria (PSC), després de la detenció de l'excap del gabinet d'alcaldia Gustavo Cuadrado. Floria, en declaracions als mitjans, ha manifestat que el consistori està "a total disposició de la justícia" i ha insistit que el cas Inipro són "irregularitats en la gestió, però entenem que no hi ha objecte penal i que es tracta d'una mala praxi". La Guàrdia Civil ha detingut l'excap del gabinet d'alcaldia Gustavo Cuadrado i ha escorcollat tant el seu domicili com el seu despatx professional a Reus (Baix Camp) i Floria ha confessat sentir "molta sorpresa" per aquesta detenció.

De la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, s'ha sumat a aquesta petició d'explicacions a l'alcalde i ha assenyalat que es confirmen les sospites que el cas afecta més ajuntaments socialistes. A diferència de Floria, Viñuales no s'ha mostrat sorprès per la detenció de qui va ser la mà dreta de Ballesteros, qui va dimitir pocs dies després dels primers registres de la Guàrdia Civil en seus municipals adduint motius personals. El portaveu republicà, Pau Ricomà, ha coincidit en la valoració de Viñuales i ha recalcat que demanaran "explicacions clares" a Ballesteros.

La portaveu municipal del consistori, Begoña Floria, va declarar al respecte que la marxa de Cuadrado no tenia res a veure amb el cas i que el responsable de gabinet ja havia comunicat a l'alcaldia la seva decisió d'abandonar aquest lloc de treball feia quinze dies.

Un expedient a Palau-Solità i Plegamans

L'ajuntament de Palau-Solità i Plegamans ha expressat avui la seva "confiança" en la "professionalitat" i "diligència" dels tècnics municipals i dels diferents governs i càrrecs eventuals de les últimes tres legislatures. Agents de la Guàrdia Civil s'han presentat aquest matí a l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i han sol·licitat "un expedient", dins de l'operatiu dut a terme pel cas Inipro. Cap a les deu del matí, mitja dotzena d'agents de la Guàrdia Civil han entrat a la seu consistorial i han sol·licitat un expedient relatiu a la contractació d'un servei públic i de fa tres mandats, quan hi havia un altre equip de govern diferent a l'actual, però no han efectuat cap detenció.

Segons informa el consistori, els documents sol·licitats correspondrien a l'any 2009, moment en què governava CiU amb ERC i el PP, i, segons fonts pròximes al cas, la Guàrdia Civil s'hauria emportat un expedient de contractació d'un servei de joventut d'aquell any. També el consistori assegura que els expedients sol·licitats no corresponen a cap "tema" urbanístic, sinó que estan relacionats amb la prestació de serveis a la ciutadania. 
En el comunicat, el consistori afirma que no s'ha requerit la presència de cap càrrec públic de l'actual mandat, liderat pel PSC en coalició amb CiU i Guanyem, ni dels anteriors mandats, mentre que els agents han sortit de l'ajuntament cap a les 15 hores. 

Entre la legislatura del 2007-2011 de CiU, ERC i PP i l'actual, va governar ICV i VdePsip entre el 2011 i el 2015, i el consistori actual assegura que no pot facilitar més informació perquè el cas, instruït pel jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, està sota secret de sumari.