Vox ha ampliat la querella que va presentar a finals del passat mes d'abril davant del Tribunal Suprem contra el govern de Pedro Sánchez per la seva gestió del coronavirus, i imputa ara al ministre de Sanitat, Salvador Illa, un delicte d'imprudència greu amb resultat de mort per no haver pres les mesures necessàries per evitar la propagació de l'agent patogen que causa la covid-19.

Segons informa en un comunicat, troba que Illa ha pogut incórrer en els delictes d'imprudència greu amb resultat de mort dels articles 142 i 142 bis del Codi Penal en el seu en el seu tipus agreujat, en concurs ideal amb sengles delictes de lesions per imprudència greu (articles 152 i 152 bis), així com en delictes socials per omissió de les Mesures de Seguretat, que contempla l'article 316 del Codi Penal.

En el seu escrit, la formació explica que, amb data 24 de gener, pocs dies després que Illa assumís la cartera de Sanitat, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), que dirigeix Fernando Simón, va publicar un document tècnic, el primer dels textos que va elaborar aquest departament sobre l'amenaça, que incloïa mesures que haurien d'haver-se adoptat per evitar la propagació del patogen a Espanya.

Document esborrat

Un document que, a més, incloïa advertències per part de l'Institut de Salut Carles III sobre aquesta greu amenaça de salut pública, segons aquesta part. El text apareixia publicat a la pàgina web del Ministeri de Sanitat i hauria estat esborrat el 30 de març, en ple pic de pandèmia.

La formació també es refereix, en la querella, a l'Informe tècnic, amb data 10 de febrer de 2020, emès pel CCAES, denominat "Avaluació ràpida del risc", on s'indicava ja la forma de contagi del virus, transmissió i afecció fins i tot de pacients asimptomàtics.

"El més rellevant és que hi ha total coincidència entre el coneixement científic del coronarvirus que figura en l'informe amb el coneixement actual sobre la gravetat, la simptomatologia freqüent explicada de forma detallada i la letalitat del mateix," explica la representació legal de Vox en el seu escrit.

La formació denuncia les contradiccions de les accions per part del ministre de Sanitat perquè mentre comunicaven que no existia risc i que estava controlat en les compareixences públiques, les gerències de Sanitat rebien instruccions per suspendre tots els permisos.