La consellera de Salut, Alba Vergés, ha lamentat la manca de moviment que té el govern català per fer front a la pandèmia del coronavirus. En una entrevista a Aquí Cuní,  a la Ser Catalunya, Vergés ha estat directa: "Sincerament, aquesta recentralització fa mal a la gent i és penosa per part d'un govern que té els colors que té. Ho dic amb molta sinceritat i amb molta decepció". La consellera acusa dels problemes i les altes xifres que lideren les primeres posicions dels contagis a nivell d'Estats "la mala gestió de la crisi" del govern de Pedro Sánchez i recorda que "qui coneix el territori són els municipis, les maneres d'ara són impositives i decebedores".

Vergés defineix la manera de governar actual de l'Estat espanyol com una "forma paternalista" i reclama més eines per poder fer front a la gestió des de la Generalitat: "Surten a fer anuncis i ja ens espavilarem, compliquen la feina de tothom amb aquesta improvisació i la situació és molt complexa", malgrat que ha enviat un missatge en positiu i confia que "entre tots" es podrà tirar endavant. Per tot plegat demana més ajudes per part de l'Estat: "No donen ni un euro, ni una proposta, no ve absolutament res". La consellera lamenta que Sánchez és "amo i senyor dels impostos" i això impossibilita qualsevol mena d'acció per part de la conselleria de Salut, que a la vegada té la responsabilitat de dur a terme el que dicten.

Aquesta crisi també comporta replantejar els mecanismes actuals de funcionament. Vergés està convençuda que les maneres d'ara "no funcionen al segle XXI" i recorda: "Si els professionals necessiten alguna cosa, em venen a buscar a mi". Malgrat tot, des del govern català continuaran publicant els seus plans d'acció per al desconfinament sabent que queden alterats per la resolució que dona posteriorment el govern de l'Estat espanyol. I amb aquesta idea segueixen treballant a partir del Procicat (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya), adaptat a l'emergència associada a la malaltia de la Covid-19. 

Pel que fa al material sanitari i tests, Vergés reclama responsabilitats al govern espanyol, que és qui va liderar aquestes compres, tot i que destaca que "fent cas als clínics i protocols" s'han aconseguit resultats. La consellera es felicita que "tots estan treballant perquè els professionals tinguin la màxima protecció". En aquest aspecte ha posat l'accent a les residències: "Mai diré que les que no tenen cap cas positiu ho han fet bé i les altres malament". Per això destaca la formació que s'ha fet des de l'inici de la pandèmia, on s'ha anat treballant d'acord amb els fets.