Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea busquen una base d'acord per salvar l'economia després del coronavirus en una nova reunió telemàtica. Amb el coronavirus arrossegant l'economia europea a una profunda crisi, els líders dels 27 intentaran començar a perfilar l'estratègia per a la reconstrucció. Ara bé, fonts comunitàries admeten desconfiança entre els Estats en unes negociacions en què Itàlia i els Països Baixos continuen representant les posicions més allunyades, mentre Espanya intenta fer-se un lloc amb una proposta que té poques opcions de tirar endavant.

La quarta videoconferència entre els líders des de l'inici de la crisi del coronavirus té l'objectiu de començar a perfilar l'estratègia per a la recuperació, que es pretén que s'acabi de dibuixar en pròximes reunions. De fet, no serà fins les pròximes trobades on els líders dels 27 acordin el volum de diners que es destinen a aquesta recuperació.

Les mateixes fonts admeten desconfiança entre els estats: uns pensen que hauran de pagar el deute d'altres estats, mentre altres creuen que alguns països volen treure avantatge competitiu de la situació causada per la covid-19.

El pla d'Espanya

Espanya presenta ara un pla per a la recuperació, que ara per ara no té possibilitats de tirar endavant, segons fonts comunitàries, per l'aposta pel finançament amb deute perpetu i les transferències. Amb tot, fonts diplomàtiques espanyoles apunten que el document ha estat ben rebut per la seva "seriositat" i "poc dogmatisme".

Segons fonts comunitàries, la idea de finançar el fons amb deute perpetu és "difícil d'empassar" per a alguns estats i, a més, "la majoria d'estats" aposten per una recuperació amb crèdits, i no amb transferències com proposa Espanya perquè la inversió no es traslladi a "deutes inassumibles".

El que sí veuen amb bons ulls és la insistència d'Espanya en el fet que la sortida de la crisi sigui simètrica. "La idea és que la recuperació no ha de ser asimètrica. Això és important perquè si és asimètrica hi ha riscos polítics sobre el funcionament de la Unió i del mercat únic", subratllen fonts de la Unió Europea.

França i Alemanya, els mediadors

Juntament amb Alemanya, França està tenint un paper de mediador entre els països del sud, especialment Itàlia i Espanya, i els del nord, amb els Països Baixos amb la posició més allunyada de les demandes del sud. França dona suport a un fons de recuperació, al qual no ha posat una xifra concreta, que sigui temporal i focalitzat.

Sense perspectives de consens

Així, els líders europeu afronten una cimera sense perspectives de consens sobre com finançar la recuperació. Els detalls es deixen per a pròximes trobades, però abans intentaran acordar una base sobre la qual poder treballar.

De fet, fonts comunitàries apunten que possiblement no es farà cap gran progrés fins que no hi hagi una reunió presencial dels líders dels 27, que podria ser el juny.