"Aquest és el correu electrònic del passat 31 de desembre del 2019 que el govern de Taiwan va enviar a l'OMS sobre la detecció d'una pneumònia atípica a la Xina coneguda com SARS amb pacients tractats de forma aïllada, és a dir, transmissió de persona a persona".

Amb aquesta declaració del ministre de Salut de Taiwan, Chen Shih-chung, ha denunciat davant els mitjans la falta d'acció de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) quan van ser avisats fa més de tres mesos.

Taiwan no està admesa com a membre de l'OMS pel que consideren des de Taipei que són "víctimes de conjures procedents de la Xina". No obstant, recorden que van avisar amb prou temps perquè no se'ls ometés una resposta. En el correu enviat, informen que tenen constància de set contagis a Wuhan i desitgen poder "compartir tota la informació possible per fer front a aquest virus".

Malhauradament la resposta, segons indiquen, no va arribar. Després d'aquesta publicació, adjuntant la documentació del correu, el president de l'OMS, Tedros Adhanom, ha titllat de "racista" el govern taiwanès i, al seu torn, la seva presidenta Tsai Ing-wen s'ha oposat a aquesta acusació: "Sempre ens hem negat a aquesta mena de discriminació perquè sabem en primera persona el que és sentir-se totalment aïllat".

Els advertiments de Taiwan a l'OMS no han estat una pura coincidència. De fet, des de la seva capital, Taipei, es van prendre molt seriosament aquesta pandèmia des de l'inici. Actualment, tenen 385 casos confirmats i només 6 morts malgrat la proximitat amb Wuhan respecte altres països europeus o americans. 

Les discrepàncies internacionals ja venen de lluny. Dins l'OMS, la Xina és el segon país amb més influència amb 44 milions de dòlars anuals d'aportació després dels Estats Units. Ara, n'ha ofert 20 més per fer front al coronavirus.

D'altra banda, el govern xinès de Xi Jinping no reconeix l'autonomia de Taiwan i la considera com una província rebel. La geopolítica també pot marcar les causes i el desenllaç d'aquesta pandèmia.