Un Congrés dels Diputats pràcticament buit pel confinament, i de matinada, ha donat llum verda a la pròrroga de l'estat d'alarma fins a la mitjanit de l'11 d'abril. Tal com va demanar el govern espanyol, les mesures excepcionals s'allargaran dues setmanes més per tractar de combatre contra la pandèmia del coronavirus. Malgrat les múltiples discrepàncies amb les mesures adoptades per l'executiu, cap partit no hi ha votat en contra. Això sí, els seus socis, des de Més País fins als independentistes catalans i bascos, li han reclamat el confinament total i l'aturada de l'activitat. El president espanyol s'ha limitat a dir que ho "estudiarà". Però les propostes dels grups han estat tombades a l'hemicicle.

Com era d’esperar, la pròrroga de dues setmanes de l’estat d’alarma ha comptat amb els vots necessaris. De fet, cap diputat hi ha votat en contra: 321 vots a favor i 28 abstencions. A la banda dels , el PSOE, Unidas Podemos, el PP, Vox, Ciutadans, el PNB, Més País, Compromís, el BNG i Terol Existeix. A la banda de les abstencions, ERC, JxCat, la CUP i EH Bildu.

Davant les peticions en diversos sentits, Pedro Sánchez ha volgut avançar que el seu govern continuarà adoptant mesures per combatre la pandèmia, i fins i tot s'ha mostrat obert a incorporar mesures que li facin arribar els diversos grups. Això sí, amb un topall: el "difícil equilibri" entre lluitar contra el virus i mantenir la recuperació econòmica. Fent servir llenguatge mèdic, el president espanyol ha defensat que "cal utilitzar el bisturí per no amputar cap membre que comprometi la recuperació".

"Sé que no és fàcil prolongar l'estat d'alarma i les mesures de confinament, però l'única opció eficaç contra el virus és l'aïllament social", ha defensat el president espanyol, que ha reclamat la confiança de la cambra baixa espanyola. Ha dit que el “temps” és “imprescindible per guanyar al virus”, i ha reclamat “unitat i lleialtat”. S’ha compromès a convertir la comissió de Sanitat en una comissió de seguiment del coronavirus, amb una compareixença setmanal del ministre Salvador Illa.

Casado: “No estem per mítings”

El cap de l’oposició, Pablo Casado, ha assegurat que sortia “més preocupat” després de la intervenció de Sánchez. “El nostre país no està per mítings. Els espanyols necessiten solucions, no promeses”, li ha retret el líder del PP, que ha lamentat que “el govern no està responent a l’altura” del sacrifici dels espanyols. Malgrat tot, ha donat suport a les mesures i li ha reclamat que les activi “ja” per fer front a la crisi. “Estic sent el cap de l’oposició que vostè no va ser”, li ha etzibat. Ho ha comparat amb la gestió de l’ebola sota el govern de Mariano Rajoy.

Més hiperventilat ha estat Santiago Abascal, que directament ha reclamat la destitució de Quim Torra, Pablo Iglesias, Salvador Illa i fins i tot Fernando Simón. Pel que fa al president de la Generalitat, li ha reclamat el 155 “o el que faci falta” per apartar-lo del poder, perquè posa “en més risc encara la vida dels catalans”. Pel que fa al govern espanyol, l’ha acusat d’actuar amb “sectarisme, incapacitat i manca de previsió”. Ha aprofitat l’avinentesa per reivindicar el paper de les forces armades en aquesta emergència sanitària.

La diputada de Ciutadans María Muñoz ha justificat el seu vot favorable per la "lleialtat" i el "sentit d'Estat" del seu partit. No obstant això, ha carregat contra la "inacció" del govern de Pedro Sánchez, que ha dit que ha posat en "perill" la vida dels espanyols.

Rufián avisa Sánchez: "Cal aturar"

El govern espanyol ha arribat “tard i malament” a la crisi del coronavirus. Així ho ha denunciat el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha exhibit un to molt crític, ben allunyat del guant de seda de l'inici de la legislatura. És per això que ha enviat una advertència a Pedro Sánchez: no pot tornar a arribar tard, com en el moment de tancar els principals focus d'infecció, Madrid i Catalunya. “Cal aturar i com més aviat millor”, ha assegurat el dirigent republicà, que ha reclamat el cessament de tota activitat no essencial. Ha avisat que, si no, els danys seran irreparables. “O aturem el país o ens quedem sense país, sigui el país que sigui”, ha insistit.

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha defensat que Espanya no necessita “ni armes ni militars” contra el coronavirus, sinó “pa, sostre, sanitat i confinament total”. Li ha proposat una bateria de mesures, des de l’aturada econòmica fins a la renda bàsica, la suspensió del pagament d’hipoteques i lloguers o la prohibició dels acomiadaments. També s’ha dirigit a Pablo Casado per “tenir la vergonya d’apropiar-se” dels aplaudiments als sanitaris. “Les retallades de la sanitat pública maten i tenen responsables”, ha afirmat Vehí.

Al ple no hi ha assistit cap diputat de JxCat, que no obstant això han votat telemàticament i s'han abstingut. Durant la jornada d'avui, han tornat a reclamar el confinament total de la població per lluitar contra la pandèmia.

Hemicicle buit

Com en el ple de la setmana passada, les imatges han estat d’un hemicicle gairebé buit. Dels 350 diputats que integren la cambra baixa espanyola, 307 han demanat votar telemàticament, una opció habilitada malgrat que el reglament el restringeix a causes de malaltia o embaràs. A la sala de sessions hi havia una quarantena de diputats. Novament han estat protagonistes dues dones, Catalina Guille i Pilar Gil, del servei de neteja del Congrés dels Diputats, que han procurat per la higiene en temps de coronavirus. Han rebut un aplaudiment transversal dels pocs parlamentaris presents. El mateix aplaudiment s’ha produït a les vuit del vespre, aquest cop per als sanitaris.

 

El ple, que ha començat a les tres del migdia, ha acabat entrada la matinada, a les dues.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món