La crisi del coronavirus no només afecta la salut dels ciutadans sinó també la dels països democràtics. Sense anar més lluny, a l'Estat espanyol la declaració de l'estat d'alarma ha suposat una clara recentralització del poder, sumada a la limitació de drets i fins i tot l'elevació a un paper protagonista de les forces armades, malgrat que el pes de la lluita contra la Covid-19 la sosté el sistema sanitari.

El menyspreu continuat a les propostes procedents de Catalunya i, de fet, a la mateixa estructura autonòmica constitucional, són altres mostres de la regressió democràtica que viu el seu últim episodi amb l'ús del sistema territorial de les províncies com a element clau d'una desescalada que permetrà, d'aquesta manera, retenir els ressorts del poder al govern espanyol, de forma molt allunyada a l'actual distribució del territori català.

Amb tot, aquesta regressió democràtica sembla no ser exclusiva d'Espanya, sinó que s'està estenent al llarg del món, tal com constata l'Índex de Transfomación BTI, un barem de la fundació alemanya Bertelsman Stiftung que constata com al llarg del món, i en especial a Europa Central i de l'Est i Amèrica Llatina, alguns governants han aprofitat la crisi de la Covid-19 per acaparar més poder.

Segons avança El Periódico, l'esmentat índex, que no avalua els països d'Europa Occidental, constata com la Covid-19 ha estat l'excusa perfecta per laminar drets democràtics. De fet, el BTI avalua 137 països del món -74 democràcies i 63 autocràcies- i conclou que no només hi ha regressió de drets als països no democràtics, sinó també en els que sí que ho són.

Hongria, Moldàvia, el Brasil, l'Índia, filipines, Zàmbia o Mèxic figuren així entre els governs democràtics que han laminat drets bàsics com la particpación política, una cosa a què no són aliens autocràcies com Turquia, Nicaragua, Moçambic, Guatemala o Banglasesh, fins al punt de concloure que en l'actualitat hi ha més de 3.000 milions de persones -alguna cosa menys de la meitat de la població mundial- que estan ara més mal governats que fa deu anys.

El coronavirus com a detonador

Segons l'informe, la crisi sanitària actual pot contribuir a erosionar la situació, i com a mostra es troba la situació creada a Hongria, on el president Viktor Orban l'ha aprofitat per apaivagar l'oposició i ampliar poders.