El PNB ha assolit aquesta dilluns un acord amb el govern espanyol per donar suport a la convalidació del decret sobre les normes que regiran la "nova normalitat" després de la desescalada de la pandèmia del coronavirus que aprovarà el Consell de Ministres aquest dimarts. El Grup Basc al Congrés considera que amb aquest acord ha aconseguit, "en coherència" amb la seva posició durant la crisi sanitària, "salvaguardar l'autogovern basc" en el text del decret, i "aclarir els dubtes quant a una possible recentralització o invasió competencial".

Gràcies al pacte, assegura el PNB, "s'apunten línies de col·laboració respectuoses amb l'autogovern basc i les competències de les Comunitats Autònomes per al supòsit d'una nova situació d'emergència epidemiològica", per la qual cosa es desprèn que no hi haurà recentralització durant la nova normalitat.

El partit presidit per Andoni Ortuzar ha destacat que amb aquest acord culmina "la posició política mantinguda al llarg de tota la crisi sanitària", en la que s'ha guiat "per la coherència i la responsabilitat". Fonts del PNB, que no han facilitat més detalls sobre el contingut de l'acord, han expressat la satisfacció del partit, en aconseguir "completar amb coherència i responsabilitat" la posició política mantinguda al llarg de tota la crisi sanitària.

Les discrepàncies amb el govern espanyol "no han estat obstacle per a la consecució de successius acords" i el suport a les diferents pròrrogues de l'estat d'alarma, fins a arribar al 'sí' al decret de "nova normalitat", han destacat les mateixes fonts.