La cancellera Angela Merkel ha fet una intervenció televisada aquesta tarda, per remarcar la gravetat de la crisi del coronavirus i ha demanat que els alemanys se la prenguin molt seriosament. Merkel ho ha deixat claríssim a una comparació. "És greu. Prenguin-s'ho de debò. Des de la reunificació alemanya, no, des de la II Guerra Mundial no hi ha hagut un desafiament al nostre país que depengui tant de la nostra actuació comuna i solidària", ha insistit.

La cancellera ha indicat la situació generada per aquesta pandèmia, amb uns 8.200 infectats i 12 morts a Alemanya, és "seriosa i està oberta", una "tasca històrica", tot i que ha advertit que cal "evitar caure en el pànic".

La declaracions televisades són una raresa a Alemanya, i estan reservades per a moments crítics. Els excanceller Gerhard Schroder i Helmut Kohl només van usar aquest format en dues ocasions cadascun.

"Hem de demostrar, encara que mai abans havíem viscut una cosa així, que podem actuar amb el cor i el cap i així salvar vides. Això va sense excepcions per a tots i cadascun de nosaltres", ha afirmat.

"Crec fermament que superarem aquesta prova si realment totes les ciutadanes i tots els ciutadans ho assumeixen com a feina", ha seguit Merkel en el que era la seva primera declaració televisada.

"Hem de limitar el risc de contagi de l'única manera possible", ha dit, i aquesta és "reduir la vida pública al màxim", tot i que amb "sentit comú i mesura". "Compleixin les normes que valen per a aquests dies", ha indicat la cancellera, que va citat, per exemple, la mesura que els avis no s'encarreguin dels néts un cop tancats els col·legis, ja que els avis són grups de risc.

Les actuals limitacions, "difícils de decretar en una democràcia i només temporals", són "de moment inevitables per salvar vides", ha afegit.

L'objectiu principal de les mesures, segons Merkel, és "alentir l'extensió de virus" per "guanyar temps", limitar el nombre de contagis -i de defuncions-, no sobrecarregar el sistema sanitari, a més de donar marge al desenvolupament d'un medicament o una vacuna contra el coronavirus.

Pel que fa a les mesures econòmiques, la cancellera ha assegurat que el Govern alemany fa "tot el que pot per suavitzar les conseqüències econòmiques", i especialment per a "defensar tots els llocs de treball". "Podem i farem tot el necessari per ajudar les empreses i treballadors a travessar aquesta dura prova", ha indicat.

També ha demanat als alemanys evitar acaparar aliments i béns de primera necessitat, com ha estat passant en els últims dies, cosa que ha arribat a provocar desabastiments puntuals.