En el primer dia de desconfinament dels nens, aquest diumenge, el comportament dels espanyols va ser “exemplar en línies generals”. Així ho ha volgut deixar clar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha insistit que “no parlem d’incompliments sistemàtics”, sinó de casos “puntuals”. En aquest sentit, ha explicat que les dades d’actuacions dels diferents cossos policials, tant pel que fa a detencions com pel que fa propostes de sanció, s’han mogut en “xifres similars” a la dels dies anteriors a aquesta mesura.

En una roda de premsa aquest dilluns a La Moncloa, el màxim responsable de les forces de seguretat de l’Estat ha detallat que aquest diumenge el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil van detenir 70 persones i interposar gairebé 7.000 propostes de sanció. Són “xifres similars a les que ocorren habitualment durant tot el període” d’estat d’alarma. El conjunt de policies, incloent autonòmiques i locals, van aixecar 17.500 propostes de sanció i van detenir 157 persones.

En la seva intervenció, Marlaska ha volgut deixar clar que “les dades indiquen que un cop més el comportament ciutadà ha estat, en línies generals, exemplar” gràcies a l’”alt compliment” de les normes de l’estat d’alarma. Malgrat tot, ha indicat que “en algunes zones s’han detectat incompliments puntuals”. Ha posat alguns exemples, des de famílies senceres al carrer, grups de nens jugant junts o grups de pares parlant entre ells. Però ha insistit que són casos minoritaris.

El ministre de l’Interior ha assegurat que els agents dels cossos policials de l’Estat “van estar vigilants” i en primer lloc van dur a terme una “tasca pedagògica”. Però també van “actuar davant situacions més greus, on la tasca pedagògica no hi tenia cabuda”. I ha conclòs: “No parlem d’incompliments sistemàtics. Això no és cert”.

Marlaska ha subratllat que el desconfinament dels nens és només “la primera mesura de la nova normalitat”, i que cal continuar aplicant els criteris de seguretat i higiene recomanats per les autoritats sanitàries.

El jutge fa costat a Iglesias

El ministre de Justícia també ha tirat de la seva faceta de jutge en excedència. Preguntat per la pugna entre Pablo Iglesias i la cúpula del poder judicial, Marlaska ha donat suport al seu col·lega d’executiu: “No hi ha cap possibilitat d’entendre que la independència del poder judicial quedava alterada per les manifestacions del vicepresident segon”. Ha situat aquestes declaracions “dins la possibilitat de crítica a una sentència judicial” i la llibertat d'expressió, ja que no condicionaven una decisió judicial. “De cap manera hi ha hagut falta de respecte al poder judicial”, ha conclòs.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món