La titular del jutjat d'instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, ha rebutjat aquest dimarts arxivar la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, tal com va sol·licitar l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia. Així mateix, manté la declaració de Franco prevista per a aquest dimecres.

En una resolució, que encara es pot recórrer davant l'Audiència Provincial de Madrid, la jutgessa rebutja la petició de nul·litat de les actuacions, la seva paralització i la indefensió de Franco. Concretament, precisa que l'estat d'alarma no ha limitat la tramitació ordinària del procediment i conclou que "no pot prosperar l'al·legació que tot és nul perquè la jurisdicció penal estava paralitzada". 

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat van demanar aquest dilluns que s'arxivés la causa contra el govern espanyol i contra Franco. Alhora, Rodríguez-Medel també rebutja l'acusació que no va donar tràmit als recursos de la Fiscalia i l'Advocacia i suggereix que això ha passat perquè les parts s'han acollit la possibilitat d'allargar els terminis, cosa que era possible gràcies a l'estat d'alarma.

En aquest sentit, la magistrada defensa que "és un fet notori" que els jutjats d'instrucció, o almenys el seu, han continuat tramitant causes durant l'estat d'alarma i, per tant, ha continuat escoltant perits, testimonis, investigats, fos per videoconferència o de manera presencial.

En un altre punt, la jutge rebutja la pretensió dels serveis jurídics de l'Estat, amb el suport de la Fiscalia, perquè els recursos que ha interposat en defensa de Franco paralitzin la recerca fins que siguin resolts.

Crítica a l'Advocacia

"Som de l'opinió que aplicar una regla diferent de la prevista en la llei als recursos de l'Advocacia de l'Estat no té empara ni legal, ni constitucional, perquè suposaria un tracte favorable per a aquest investigat —el delegat del govern espanyol a Madrid— en relació amb les altres parts del procediment", agrega la magistrada.

D'altra banda, la jutge Rodríguez-Medel també rebutja l'intent de l'Advocacia de l'Estat que no es recaptin les recomanacions i instruccions que va poder donar Franco al personal de la Delegació del govern espanyol en relació amb la Covid-19 des de l'1 de febrer fins al 14 de març del 2020.

La instructora remarca que "aquestes instruccions internes no són objecte de recerca", cosa que ella mateixa ja ha "concretat en resolucions anteriors", però sí que ho són les "decisions en matèria de concentracions/manifestacions". Per aquest motiu, creu que això "no impedeix recaptar" aquestes recomanacions de Franco, atès que les considera "útils per a la investigació", perquè "permeten determinar el grau de coneixement i alerta sobre la Covid de l'investigat i això pot ser rellevant per a valorar les decisions que va adoptar en matèria de concentracions i manifestacions".