Institucions Penitenciàries, que depèn del ministeri de l'Interior, ha ordenat aquest dimecres que els presos en semillibertat perquè estan classificats en tercer grau puguin romandre a casa seva sense necessitat de tornar als centres penitenciaris per dormir, segons han informat fonts d'aquesta institució.

La secretaria general d'Institucions Penitenciàries ha remès un ofici perquè siguin les juntes de tractament de les presons o dels centres d'inserció social (CIS) les que estudiïn "individualment" aquesta possibilitat.

Són les juntes de tractament les que tenen la facultat de potenciar l'ús de l'article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permet l'ús del braçalet telemàtic. Si no es disposa d'aquests braçalets, es pot utilitzar el control telefònic per comprovar que l'intern es troba al seu domicili, segons precisen les fonts penitenciàries.

"Durant aquest temps", diu l'ordre, a la qual ha tingut accés Europa Press, "cada centre establirà els controls telefònics aleatoris que consideri oportuns". També es fa menció al compromís de l'intern a romandre al seu domicili i "únicament sortir per realitzar les activitats expressament relacionades amb l'article 7 del Reial Decret 463/2020", el que va declarar l'estat d'alarma.

Desenvolupament de l'estat d'alarma

Diumenge passat, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dictar una ordre en el marc de l'estat d'alarma pel coronavirus perquè Institucions Penitenciàries aïllés totes les presons espanyoles prohibint els permisos de sortida i també les comunicacions, encara que en compensació es potenciaran les telefòniques. La instrucció era obligatòria també a Catalunya, on les competències estan transferides.

Anteriorment a l'estat d'alarma, Interior ja havia restringit les comunicacions en tots els centres perquè es realitzessin per locutori, i obligava també a fer controls sanitaris a la tornada a la presó després dels permisos.

Segons l'ordre de diumenge, primer dia amb l'estat d'alarma, els interns classificats en tercer grau o que tinguin aplicat el règim de flexibilitat podrien sortir exclusivament per realitzar les activitats relacionades a l'article 7 del Reial Decret, que és el que regula els supòsits per poder saltar-se la limitació de la llibertat de circulació de les persones a tot el país, entre altres per anar i tornar del lloc de treball.

Des d'aquest dimecres, a més, Institucions Penitenciàries ha desenvolupat aquesta primera ordre potenciant que els presos en semillibertat o que tenen un 100.2 no tornin a les presons, sempre que així ho autoritzin les juntes de tractament. En els casos de presos en llibertat condicional, l'ordre estableix que passaran a ser controlats per comunicació telefònica, i se'n donarà compte al Jutjat de Vigilància Penitenciària.

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món