El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat en la roda de premsa d'aquest diumenge l'aprovació d'una "cogovernança" amb les comunitats autònomes de la gestió de la crisi del coronavirus

"Hem aprovat una ordre de cogovernança específica que seguirem al costat de les comunitats autònomes per prendre les decisions que ens permetin arribar a la nova normalitat", ha explicat.

Per tal que les comunitats puguin realitzar propostes dins el nou sistema de co-governació, Sanitat ha establert un seguit de condicions: les àrees sanitàries han de tenir la capacitat d'instal·lar o disposar, en un màxim de cinc dies, entre 1,5 i dos llits d'UCI per cada 10.000 habitants i disposar d'entre 37 i 40 llits d'aguts per cada 10.000 habitants.

A més, Illa ha assegurat que des de l'Executiu estan oberts a que el pla de desconfinament no funcioni amb les províncies com a unitat territorial de referència, "si es demostra que hi ha criteris que són millors".

De fet, aquesta tarda Illa es reunirà telemàticament amb la consellera de Salut, Alba Vergés. Ho ha anunciat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en declaracions a TV3. 

Vergés reclamarà a Illa que la desescalada s'apliqui a partir d'àrees sanitàries i no per províncies, tal com ja ha insistit avui el president del Govern, Quim Torra, durant la conferència de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez. Per altra banda, Budó ha advertit que la "cogovernança" només serà "real" si l'Estat retorna a la Generalitat totes les competències. 

Sobre l'estat d'alarma que el govern espanyol pretén prorrogar quinze dies més, Illa ha sortit en defensa la mesura. "L'Estat d'Alarma ha funcionat i ha sigut beneficiós perquè cap de les comunitats autònomes es quedés enrere", ha comentat.

6.000 milions per a les autonomies

Per la seva banda la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha fet una nova crida a la unitat i a deixar de banda les "ideologies" i "interessos polítics" per lluitar "units" contra el virus.

També ha anunciat una primera partida de 6.000 milions d'euros per a les autonomies en el marc de Fons de liquiditat autonòmic anunciat ahir pel president Sánchez.

Així doncs, aquests primers 6.000 milions formen part d'un fons extraordinari de 16.000 milions per a les autonomies. La resta de partides arribaran durant la segona part de l'any.

Montero també ha detallat que el fons es distribuirà entre les comunitats autònomes en funció de "paràmetres objectius basats en les despeses ocasionades per la Covid-19" conforme a la informació que hagin remès les comunitats autònomes.