L'amenaça d'un rebrot del coronavirus sobrevola l'ambient. Si arribés el cas, Catalunya disposa des d'avui d'un nou espai per drenar un possible nou allau de pacients als hospitals i facilitar-los el retorn a l'activitat assistencial rutinària. Es tracta de l'hospital de campanya Fira Salut, que s'ha ubicat al pavelló 4 del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona. 

De moment s'hi han habilitat ja 300 llits, per bé que la previsió és que se n'hi puguin arribar a acollir 700 si fos necessari. D'aquesta manera es podrà donar servei a tota l'àrea metropolitana, una de les regions més castigades per la Covid-19. El centre encarregat de gestionar aquest recinte és l'Hospital Universitari de Bellvitge, que es responsabilitzarà de la direcció mèdica i d'aportar els recursos humans i materials que calguin. 

Com en el cas d'IFEMA, a Madrid, els qui ingressin en aquest hospital de campanya no seran en cap cas crítics, sinó pacients que hagin superat la fase més aguda de la malaltia, estiguin estables i tinguin un pronòstic d'evolució favorable. Els malalts més greus seguiran sent atesos als centres de referència. 

coronavirus   hospital campanya   fira salut   efe (2)

El Departament de Salut de la Generalitat, que ha preparat l'espai en col·laboració amb la Fira, ha previst els accessos al recinte en base a un dispositiu per garantir la protecció i seguretat dels treballadors i usuaris. El personal sanitari accedirà a través d'un parquing gratuït i disposarà d'una zona restringida de vestidors, amb dutxes, àrea de descans, i cafeteria. 

La zona dels pacients s'ha distribuït en mòduls de sis llits amb prou separació entre ells. Cadascun compta amb les màquines d'oxigen corresponents, així com un botó d'alarma. 

El muntatge de Fira Salut ha estat possible gràcies a la feina de més de 300 treballadors i a la participació d'una quinzena d'entitats entre les quals Metges Sense Fronteres, els ajuntaments de Barcelona i L'Hospitalet, Bombers, Guàrdia Urbana, la Diputació, Mossos i l'exèrcit. 

 

coronavirus   hospital campanya   fira salut   efe