Almenys segons les dades proporcionades pel Ministeri de Sanitat, Espanya ha aconseguit estabilitzar la corba de nous contagis per coronavirus. Durant la jornada d'ahir, amb prova PCR, se'n van diagnosticar 855, que són 67 menys que les dades de divendres. Unes dades que cal agafar amb pinces, perquè podrien patir de l'anomenat efecte cap de setmana. Més de la meitat d'aquests dels nous contagis s'han detectat a l'Aragó. Per darrere se situen Navarra, el País BascCatalunya i la Comunitat de Madrid. Les comunitats han comunicat dues noves morts respecte divendres.

Des que va arribar la pandèmia a Espanya, el total de casos confirmats per PCR és de 278.782. Les comunitats han comunicat fins a 6.361 nous positius respecte del divendres, tot i que no tots corresponen al cap de setmana. D’aquests, 855 tenen aquest dijous com a data de diagnòstic. Per territoris, l’Aragó continua clarament al capdavant, amb 474 nous casos, el 55% dels nous diagnòstics a Espanya. Per darrere se situen Navarra, amb 94 casos; el País Basc, amb 76 casos; Catalunya, amb 71 casos; la Comunitat de Madrid, amb 53 casos; Andalusia, amb 70 casos, i el País Basc, amb 40 casos.

Pel que fa a les morts per coronavirus, el balanç total puja a 28.434 defuncions, dues més que les comunicades el passat divendres. En els últims set dies, segons les dades del Ministeri de Sanitat, han mort deu persones a conseqüència de la pandèmia, encara molt lluny de les xifres d'ara fa pocs mesos.

Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, la principal variable de la gestió durant els mesos més durs, de moment no s'està notant. Pel que fa al nombre de persones hospitalitzades, avui se n'han comunicat 182 més que divendres i cinc pacients que han ingressat a l'UCI. Per territoris, l'Aragó (118), la Comunitat de Madrid (38), Andalusia (38), el País Valencià (30) i Catalunya (22) són els que han tingut més nous hospitalitzats durant l'última setmana.

361 brots actius

En roda de premsa des del Ministeri, el doctor Fernando Simón ha subratllat que l’edat mitjana va a la baixa, situant-se en els 43 anys en les dones i en els 40 anys en els homes. Tot i així, ha avisat que ha canviat el focus de preocupació. Si abans ho eren els treballadors temporers, ara ho són persones més joves, per brots “associats fonamentalment a l’oci nocturn i les festes familiars o amb amics”. En aquests moments, a Espanya, hi ha 361 brots actius amb 4.100 casos vinculats.

Per altra banda, el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries ha explicat que cada setmana arriben un centenar de casos importats, de característiques molt diferents. En alguns casos, d’immigrants irregulars que arriben amb pasteres. Però també han arribat 195 casos en 140 vols internacionals. Els orígens? Amèrica Llatina i els Estats Units, però també Alemanya, França o el Regne Unit.

La Generalitat s'ho està prenent "seriosament"

Preguntat sobre la gestió de les autoritats sanitàries catalanes, Fernando Simón ha defensat que la Generalitat s'està prenent "seriosament" la resposta als brots, tot i que ha admès algunes mesures s'han pres tard. Ha constatat que els governants catalans són "conscients dels riscos", i que també ho han de ser els ciutadans, fent cas de les mesures decretades.