El Ministeri de Defensa ha dedicat més de 38,5 milions d'euros a l'operació Balmis de lluita contra el coronavirus, un import que espera recuperar amb fons procedents de la Unió Europea, però que, en cas contrari, haurà d'assumir amb càrrec al ja "ajustadíssim" pressupost anual del departament, segons ha explicat a Europa Press el secretari d'Estat de Defensa, Ángel Olivares.

L'operació Balmis va ser posada en marxa el 15 de març, i des d'aleshores ha dedicat els recursos personals i logístics de les Forces Armades espanyoles a nombroses activitats i serveis contra el coronavirus. Tot això ha tingut un cost total de 38.576.718 euros. De tots aquests diners, prop de 28 milions s'han invertit en "suports externs" i els 10,5 milions restants en mesures de prevenció i autoprotecció per a les unitats militars.

Aquests suports externs són totes les activitats dutes a terme per l'exèrcit com ara les desinfeccions en serveis essencials, ports, aeroports, residències de gent gran i hospitals; el trasllat de malalts entre hospitals o el de morts; la instal·lació i manteniment d'hospitals de campanya; o els vols de l'Exèrcit de l'Aire per portar material sanitari a Espanya, entre moltes altres tasques.

Recuperar la inversió

Olivares ha assegurat que el ministeri es va involucrar en la lluita contra la pandèmia sense "plànyer" despeses. I per a això va posar tots els seus recursos disponibles al servei de la societat i també en mesures de protecció per als seus efectius.

Tanmateix, confia a recuperar tota aquesta inversió amb fons procedents de la Unió Europea i els seus recursos de solidaritat i emergències per als països comunitaris, segons ha reconegut.

En cas que Defensa no rebi de Brussel·les els 38 milions invertits contra el coronavirus, haurà d'assumir aquesta despesa extraordinària amb càrrec als seus crèdits ordinaris. "Tenim clares les prioritats. Caldria treure'ls d'altres recursos, però no estem en situació d'alarma", ha garantit el secretari d'Estat.

El Ministeri de Defensa tradicionalment finança part de les seves despeses, normalment les missions a l'exterior, amb càrrec als fons de contingència, que els suma a l'assignació que rep dels pressupostos generals de l'Estat.