Les dades sobre l'impacte del coronavirus a Espanya que coneixem avui són, encara, el resultat de les setmanes de confinament total. És a dir, l'actualització que facilita cada dia el ministeri de Sanitat no recull en cap cas l'aixecament parcial de les restriccions de la quarantena per als nens que va arrencar ahir diumenge. Segons el càlcul del govern espanyol, en les últimes 24 hores s'han notificat 331 nous morts amb Covid-19 a l'Estat. En total han perdut la vida 23.521 persones des de l'inici de la pandèmia. 

Sobre la propagació real del virus entre els espanyols, es fa difícil de calcular, tenint en compte que en els darrers dies el ministeri ha modificat el sistema de recompte. Si fins la setmana passada aportava el total d'infectats des que l'epidèmia va trepitjar Espanya, ara el ministeri ha deixat d'informar sobre aquesta xifra i únicament indica els casos actius confirmats, és a dir, aquells que han donat positiu en una prova PCR. En canvi, als registres oficials que fa públics no computa els que s'han detectat amb anticossos i que ja haurien superat la malaltia.

Així, per exemple, si dissabte sabíem encara que el total acumulat de casos de coronavirus a Espanya se situava als 223.759 (entre actius i curats), avui l'única dada que es facilita és la de 209.465 casos, que serien 1.831 més que ahir diumenge. En canvi, no s'aporta la dada de quantes persones han donat positiu en la prova d'anticossos. 

Més de 100.000 curats

La bona notícia és que s'ha superat la barrera psicològica dels 100.000 recuperats, concretament són 100.875. En només 24 hores han rebut l'alta 2.144 malalts. 

Pel que fa a l'afectació per territoris, el mapa de calor que dibuixa el ministeri de Sanitat revela que han crescut els casos per habitant a Catalunya. Si fins ara les comunitats amb més incidència eren Madrid, les dues Castelles i la Rioja, ara Catalunya s'ha afegit a la llista de zones més castigades, si es compara el total de la població amb el nombre de casos.