El Govern treballa amb la previsió que els nens i nenes puguin sortir "el més aviat possible al carrer" i així ho estudiarà demà el Procicat en la seva reunió diària, segons s'ha confirmat en la roda de premsa d'avui, això no obstant, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que perquè sigui possible cal que es compleixin prèviament uns condicionants i adoptar determinades mesures.

Serà una sortida limitada en el temps i per franges horàries, segons han explicat Vergés i el responsable d'Interior, Miquel Buch, i es durà a terme de forma esglaonada i sota supervisió i control d'adults.

La consellera ha assenyalat que caldrà mantenir una distància mínima de seguretat, que els nens de 0 a 3 anys podran sortir sense mascareta i a partir de 6 a 12 hauran de portar una mascareta ben dimensionada per a la cara dels infants.

"No calen guants però sí són imprescindible les mesures higièniques abans i després de sortir a casa, amb el rentat de mans", ha advertit Vergés.

Tot i que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, s'ha referit durant la roda de premsa a sortides d'una hora, el Govern no ha volgut avançar més detalls sobre les condicions en què es produirà el desconfinament dels nens a l'espera de la reunió de demà del Procicat.

La consellera de Salut ha insistit, a més, que cal esperar fins a finals de la setmana vinent per prendre una decisió, perquè després que el 14 d'abril es va aixecar el confinament total per part de l'Estat, cal esperar un mínim de 10 dies per poder garantir que no hi hagi hagut un rebrot conseqüència del "descalament prematur".

En concret, abans de permetre el desconfinament dels nens caldrà comprovar la robustesa sistema sanitari; el control dels punts on la incidència del virus és gran, amb especial mirada a les residències de gent gran; la seguretat dels professionals; i en darrer lloc confirmar que hi ha una tendència clara i mantinguda de la regressió de la pandèmia.

"Estimem que finals de la setmana vinent estarem en disposició d'analitzar aquests punts, que no s'hagi produït cap rebrot i prendre una decisió sobre la sortida dels nens", ha reblat.

En relació a les reticències expressades des del ministeri de Sanitat, de qui depenen les competències en aquesta matèria, Buch ha relativitzat les diferències subratllant que queden dies "perquè el ministeri de Sanitat pugui explicar quina és la seva proposta i ajustar-la a la del Govern". En qualsevol cas, ha advertit que si el ministeri no ho accepta haurà d'explicar el perquè.

"No farem cap disbarat, plantejarem les coses de manera seriosa i rigorosa", ha subratllat Buch. També la consellera ha insistit que no es pot posar en risc ningú, però s'ha referit a la necessitat de tenir cura de la "gestió emocional dels nens" després de tants dies tancats a casa.