La decisió de les juntes de tractament de les presons de vetar la sortida dels líders independentistes empresonats per seguir el confinament a les seves cases ha provocat decepció i irritació entre els presos polítics, que han vist com a altres presos que, com ells, tenen permís per sortir a treballar o fer voluntariat en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari, sí se'ls ha acceptat la sortida.

La consellera Dolors Bassa, a qui se li va concedir acollir-se al 100.2 per tenir cura de la mare, pensava dimarts que obtindria aquesta autorització. Precisament la setmana passada, la seva germana, la diputada Montse Bassa va ser ingressada per coronavirus.

Fonts properes a Bassa asseguren a ElNacional.cat que "dimarts al matí va signar el paper amb la treballadora social, això havia d'anar a la junta de tractament de dimecres". Però la nit de dimarts es va fer pública la nota del Tribunal Suprem advertint a les juntes de les presons i als responsables dels centres que en cas que es deixés sortir els presos del procés es dirigirien a ells perquè expliquessin el fonament jurídic de la decisió per exigir responsabilitats davant d'un possible delicte de prevaricació.

La junta es va suspendre i es van donar 24 hores més, segons aquest relat. Finalment, aquest dijous al matí s'ha reunit i "es decideix que no surten". "Creu que algú es va espantar", conclou aquesta font propera a la consellera que no amaga la decepció i irritació de Bassa.