De mica en mica les portes del confinament comencen a obrir-se. Davant el nou pas en la desescalada, que permetrà passejar i fer exercici, a més de jugar a l'aire lliure amb els nens, Barcelona adaptarà l'espai públic per garantir que els ciutadans puguin moure's amb seguretat. A partir d'aquest divendres 1 de maig s'obriran la meitat dels parcs de la ciutat, una setantena, s'ampliaran les voreres dels carrers més estrets i es tallaran al trànsit algunes vies. Les platges i àrees de joc infantil seguiran tancades. 

Cada dia, de 9 del matí a 9 del vespre, es vetarà la circulació als vehicles a 44 carrers, un total de 18,5 km. L'objectiu és posar a disposició dels barcelonins el que des del govern Colau han batejat com a "itineraris segurs", que vol dir que tinguin un mínim de 4 metres d'amplada per poder mantenir la distància de seguretat entre persones. Per escollir els carrers, l'Ajuntament ha prioritzat els barris que compten amb menys espais segurs per al passeig, és a dir, els que no tenen accés directe a grans espais oberts i compten amb una alta densitat de població. 

En paral·lel, dels 146 parcs que hi ha a Barcelona se n'obriran 70. La idea és que siguin zones de pas, no d'estada, per això les zones destinades als nens encara no seran accessibles. La previsió és que el parc de la Ciutadella també obri, però no serà encara aquest cap de setmana sinó que caldrà esperar a dilluns. Els treballadors de Parcs i Jardins han intensificat la feina aquests darrers dies per poder adequar els espais, que s'havien assalvatjat durant les últimes setmanes. S'obriran dos parcs a Ciutat Vella, 28 a l'Eixample, 9 a Sants-Montjuïc, 4 a les Corts, 7 a Sarrià, 7 a Gràcia, 3 a Horta, 1 a Nou Barris, 3 a Sant Andreu i 6 a Sant Martí. 

Més enllà dels talls totals de trànsit, es guanyarà espai en determinats carrers. Consell de Cent, Rocafort i Girona es pacificaran, es tallarà el trànsit dels laterals de la Gran Via —entre plaça Espanya i Tetuan— i de la Diagonal —entre Francesc Macià i Marina— i s'ampliaran les voreres de la Via Laietana fins a 4,15 metres. 

En total, seran uns 104.000 metres quadrats nous que es destinaran als vianants. Consulta aquí el mapa