El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha avançat algunes de les mesures més immediates per afrontar la crisi econòmica del coronavirus. En aquesta línia, el departament de Treball "estudia que els treballadors sense capacitat d'estalvi i que trigaran a cobrar les prestacions, rebin una injecció d'urgència de 200 euros", en declaracions a Catalunya Ràdio.

En aquest àmbit inclou els treballadors que encara no han cobrat l'ERTO, les persones a l'atur o els autònoms que han tingut una reducció dràstica dels seus ingressos. Per això es mostra categòric amb la resolució d'aquesta crisi: "Per sortir de la crisi serà fonamental el protagonisme de la iniciativa pública, no té cap sentit la paraula retallada associada al moment en què vivim, tot al contrari".

Sobre el paper que ha de tenir l'estat espanyol, Aragonès l'equipara en un altre rang amb el de la Unió Europea: "El que Sánchez demana a Europa jo li demano a ell". I també exigeix al president socialista que comenci a activar les mesures, després de més de 40 dies de confinament: "Puc entendre les primeres setmanes on el govern de l'estat hagi de gestionar altres coses pero ara comença a ser el moment de la concreció".

I per això ja posa propostes sobre la taula. D'una banda, crear un fons específic finançat amb els recursos d'Europa o l'endeutament de l'Estat i que aquest faci una transferència directa a les comunitats, "no un crèdit que haguem de tornar". Per posar algunes xifres, el vicepresident recorda que només amb Salut caldran 1.800 milions d'euros més dels pressupostats.

Una segona mesura que el govern català també demana és que el BOE reculli la nova normativa que permeti als ajuntaments moure el superàvit que tenen sense fer servir: "Seria important ja que estem parlant de 1.500 milions d'euros". Tot plegat per assegurar el sistema assistencial sanitari i proveir de liquiditat a "les butxaques de treballadors, empreses i famílies".

En aquesta línia, Aragonès celebra que s'hagin tancat uns nous pressupostos tot i que els compara "amb una caixa d'eines" que cal adaptar a les circumstàncies. El coronavirus, farà replantejar-los però es felicita que ara el sostre de despesa s'aixequi en els 3.000 milions d'euros.

Sobre les mesures del desconfinament, el vicepresident reitera que no té sentit gestionar-ho des d'un despatx de Madrid i cal deixar a les comunitats autònomes actuar. En el terreny econòmic, Aragonès creu que anirà condicionat a les conseqüències més immediates: "La reconstrucció dependrà molt del grau de destrucció".