Més enllà de la prioritat, que és combatre l'emergència sanitària i contenir la propagació de la pandèmia, la crisi del coronavirus preocupa per les conseqüències econòmiques que se'n poden derivar. Per intentar-les pal·liar, el Govern de la Generalitat prepara un paquet de mesures entre les quals destaca una línia directa d'ajuts al més de mig milió d'autònoms que hi ha a Catalunya. S'hi destinaran 7,5 milions d'euros. 

El decret s'aprovarà aquest migdia i la intenció és que ja a partir de la setmana vinent, els afectats puguin començar a sol·licitar-los. Segons ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, en una entrevista a Rac1els dos requisits indispensables per poder-se'n beneficiar seran: acreditar una reducció dràstica i involuntària d'ingressos i no ser una de les excepcions que ha fixat el govern espanyol pel que fa a establiments obligats a tancar durant l'estat d'alarma. És a dir, per exemple, les tintoreries n'estarien excloses encara que experimentin una davallada important de la seva facturació. L'ajut màxim serà de 2.000 € per persona. 

Un cop es faci la sol·licitud, que caldrà gestionar a través del web del departament de Treball, cada cas s'analitzarà de manera aïllada, a través d'una comparació amb l'any anterior. En el cas dels qui faci menys d'un any que són autònoms, es compararà amb la mitjana mensual d'ingressos. La previsió és que se'n puguin beneficiar uns 4.500 autònoms. 

Pel que fa als treballadors assalariats, des del Govern català reclamen a l'Estat adoptar mesures urgents per evitar que estiguin obligats a anar al lloc de feina sota l'amenaça d'acomiadaments. 

Targeta moneder per a beques menjador

Una altra de les mesures previstes per a un dels col·lectius més vulnerables té a veure amb els ajuts a les famílies amb beques menjador, unes 160.000 a Catalunya. La Generalitat activarà una targeta moneder per a totes elles en la qual ingressarà la quantitat corresponent als dinars que no hagin pogut tenir des de divendres, quan es va decretar el tancament dels centres escolars. De moment, el primer ingrés serà per aquests primers quinze dies, des de divendres i fins a finals de març. Si s'allarga l'estat d'alarma, s'aniran afegint els diners corresponents. 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, l'Estat espanyol i el món