L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha respost amb contundència a la decisió del jutge Pablo Llarena de demanar al jutge de Sàsser (Sardenya) que dilluns vinent lliuri el president a l'exili a Espanya. "Deixa-ho estar, home...", ha deixat anar Boye, convençut que dilluns la justícia italiana deixarà Puigdemont en llibertat.

Gonzalo Boye

Llarena ha enviat aquest dijous un ofici al tribunal italià on afirma que l'euroordre contra Carles Puigdemont continua vigent i que no ha estat suspesa pel plantejament de la qüestió prejudicial davant la Justícia europea. Llarena ha enviat tota la informació complementària a Eurojust per aclarir l'estat de la causa i reclamar el lliurament del president a la justícia espanyola.

Llarena defensa que l'euroordre és vigent, que mai la va revocar i que va ser l'Advocacia de l'Estat qui va provocar la confusió, en dir que no hi havia euroordres vigents. Responsabilitza així l'òrgan judicial que representa el govern espanyol en la causa. 

En el document, el jutge instructor de la causa del procés amplia la informació relativa a l'expedient de sol·licitud de lliurament del president, subratllant que Puigdemont no té actualment immunitat parlamentària, a més que l'euroordre segueix vigent i que no ha quedat suspesa pel plantejament de la qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L'escrit conclou sol·licitant a l'autoritat judicial italiana el lliurament immediat de Puigdemont a la jurisdicció espanyola, a fi de poder continuar la tramitació del procediment.

A més, en el cas que Puigdemont tornés a reclamar davant el TJUE la recuperació cautelar de la immunitat, i suposant que li fos concedida, el jutge sol·licita a l'autoritat judicial italiana que suspengui la tramitació del procés de lliurament ara iniciat, però "adoptant les mesures precises per garantir que se segueixin donant les condicions materials necessàries per a un lliurament efectiu quan Carles Puigdemont hagi deixat de gaudir del privilegi o immunitat (art. 20 de la Decisió Marc)".

Segons Pablo Llarena, en el procediment davant el TJUE el Tribunal Suprem no hi té cap mena d'intervenció, al contrari que l'Advocacia de l'Estat, ja que "el Regne d'Espanya és coadjuvant amb el Parlament Europeu en aquest procés". El jutge cita la informació facilitada per l'Advocacia de l'Estat i explica a l'autoritat judicial italiana que "aquest desajust d'informació podria explicar la incorrecció que sobre la vigència de les OED apareix en una part de la resolució del TJUE del passat 30 de juliol, perquè no s'ha pogut aportar per a la resolució la informació provinent de l'autoritat judicial a la qual correspon decidir sobre la subsistència de les mesures cautelars".