L'escriptor Albano Dante Fachin ha respost amb contundència la visita que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet avui a Amer (la Selva), la localitat natal del president Carles Puigdemont, i ha expressat la seva incredulitat. Sánchez ha visitat l'empresa Hipra, fabricant de vacunes, acompanyat de dues ministres, en un acte al qual ha assistit també la consellera de Salut, Alba Vergés.

"Es passeja per Catalunya amb total normalitat. Com si no fos el president d'un govern que manté gent com Jordi Cuixart a la presó. Quina tristor. I quina pena fem tots plegats, hòstia", ha deixat anar Fachin visiblement molest.

Fachin

Pedro Sánchez s'ha plantat al poble de Carles Puigdemont, acompanyat de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i del ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i sense haver fet fins ara cap gest cap a l'exili ni tampoc cap als presos polítics.

El cap de l'executiu espanyol ha aconseguit trencar la indiferència institucional que castiga les visites del Rei, però en canvi la població d'Amer, entre la qual Hipra té un fort pes, l'ha rebut amb absoluta indiferència.

Tot just una desena llarga de persones s'han concentrat rere el cordó policial, a gran distància de la fàbrica, als afores de la població. A banda d'això i del cordó policial que ha blindat la zona i ha tallat la carretera d'accés a la fàbrica, res ha alterat la vida quotidiana dels carrers d'Amer.

"Protestes? Al contrari, menys gent que mai", assegura el responsable d'un dels bars de la plaça de la vila atapeïda d'estelades i presidida per una immensa imatge de Puigdemont amb el lema No surrender. Durant la visita, res no ha alterat la vida quotidiana de la vila, que ha viscut d'esquena a la presència del muntatge monclovita.

El viatge de Sánchez es va anunciar dijous a la nit. La Moncloa va convidar-hi el vicepresident, Pere Aragonès, però aquest, que ja va ser a aquesta fàbrica la setmana passada, ha xutat la convocatòria a la consellera Vergés.