Aquest diumenge 14 de febrer Catalunya celebra les eleccions al Parlament més atípiques. La crisi sanitària derivada de la Covid ha obligat a modificar gairebé tots els processos electorals i establir nous protocols sanitaris per tal d'evitar contagis. 

És per això que en la majoria de municipis s'han canviat els centres de votació, per tal que els comicis se celebrin en espais més grans, més ventilats i que permetin el distanciament social entre votants. Per consultar on et toca anar votar, l'Institut Nacional d'Estadística ha habilitat al seu web un cercador que indica, fins i tot, a quina taula t'has de dirigir. Ho pots consultar aquí.

Senyals a terra per esperar el torn

Un cop a dins del centre de votació, haurem de fixar-nos en el terra. El departament d'Acció Exterior ha determinat que quedaran senyalitzades les posicions on ha d’esperar el torn cada elector, per poder garantir la distància de seguretat d’1,5 metres. Als espais i recintes tancats, no es podrà superar un aforament marcat d’1 persona per cada 2,5 metres quadrats.

 

En conseqüència, es crearan circuits separats perquè els votants vagin directament de la cua a l’urna; a la taula de paperetes i l’urna; o a la taula de paperetes, la cabina i l’urna, "amb l’objectiu d’agilitar el buidatge de les cues". S'empararan tanques i cintes per tal que es garanteixin l’ordre a les cues.

Hi haurà indicacions en punts verticals. Un exemple seria, a la zona d'accés i de sortida seran independents i n’hi haurà al màxim possible, fins i tot, per cada mesa electoral. En cas de no poder garantir la norma per les condicions de l'espai, es prendran les mesures per evitar encreuaments de persones. Pel que fa a les persones contagiades per la covid-19, contactes estrets i sospitosos hauran de dur un certificat de desplaçament o document equivalent vigent amb la finalitat única de trencar el confinament obligatori per exercir el seu dret a vot. I recorden que l’autoritat competent els podrà demanar la presentació del certificat. 

Més dubtes: I la mascareta?

Si algú no en portés o se li trenqués en aquell moment, al col·legi n'hi haurà. Ja que és obligatori dur la mascareta per anar a votar. D'altra banda, el protocol afirma que no s'ha de baixar o treure la mascareta en cap moment, però hi ha una sèrie d'excepcions. Així doncs, la mesa ho pot demanar de forma puntual si no pot identificar el votant. També per raons de seguretat o d'impossibilitat d'ús per patologia dels electors.

En entrar, tothom haurà de passar pel punt d’higiene de mans amb gel hidroalcohòlic, per garantir la desinfecció de les mans abans del moment de recollir les paperetes i els sobres de votació. Però es contempla una excepció: "En cas de no ser possible, els dos punts, accés a l’espai interior i taula amb paperetes i sobres, hauran de disposar de gel hidroalcohòlic", detalla el DOGC. A més, ningú tindrà accés als lavabos que només podran fer-ne servei els membres de la mesa i personal acreditat. En cas que l’hagi d’utilitzar un elector per causa de força major, s'haurà de fer una neteja i desinfecció "immediatament". 

Punt amb gel hidroalcohòlic

No se suprimeix cap mesura, però s'incorporen condicions. D'entrada, la demanda general i la recomanació és portar el vot preparat de casa. Ara bé, si no és possible portar el sobre i la papereta, també es podrà preparar des del centre de votació. La taula amb les paperetes i sobres es trobarà a prop de l’accés a l’espai interior on hi haurà el punt d’higiene de mans amb gel hidroalcohòlic.

També hi haurà cabines de votació, però en aquest cas volen que es "garanteixi la privacitat del votant sense necessitat de passar les cortines". Això vol dir que hauran de ser visibles en tot moment. 

Safates per presentar el carnet d'identificació

Només tindrà accés al centre de votació la persona que ha de votar, sense acompanyant excepte que la persona necessiti assistència. Seran els mateixos votants que hauran de mostrar el seu document oficial d’identificació o carnet d'identitat de tal manera que els membres de la mesa en puguin veure les dades necessàries, però els membres no tocaran en cap cas el document del votant. 

Hi trobarem una safata per la documentació si no es pot llegir bé tota la identificació, però s'ha d'evitar el contacte encara que sigui a través d'un carnet. Els membres de la mesa tampoc tocaran el sobre on hi haurà el vot, però serà de competència exclusiva seva retirar el paper que tapa l’urna. Si és necessari, indicaran al votant que mostri el sobre per comprovar que hi ha un únic vot.

 

 

Imatge principal: Un assaig de les eleccions del 14 de febrer / ACN