I tu, d'on ets? ...de Sant Carles de la Ràpita o de la Ràpita? Aquesta és la pregunta de la consulta que aquest dimarts, 12 d'octubre, decidirà el nom oficial d'aquest municipi del Montsià. Estan cridats a les urnes tots els veïns majors de 16 anys d'aquest poble mariner de 15.000 habitants. 

L'alcalde, Josep Caparrós, en una entrevista en vídeo a ElNacional.cat explica els motius d'una consulta que el municipi ha volgut fer tota la vida. No té clar quina de les dues opcions guanyarà però, en aquesta conversa, ens confessa a favor de quin nom votarà. Ell ho té claríssim!

 

Urnes consulta la Ràpita / Foto: Ajuntament de la RàpitaL'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ja té a punt les urnes per a la consulta que decidirà el nom oficial del municipi / Ajuntament de la Ràpita

Consulta ciutadana a Sant Carles de la Ràpita

Josep Caparrós es compromet a respectar el nom que obtingui un resultat a favor de més del 20% del cens. L'Institut d'Estudis Catalans avala la denominació de la Ràpita. Més d'un deu pensar que "la Ràpita" també és el nom de dos pobles més de Catalunya però no és així. La Ràpita que coneixem situada a la comarca de la Noguera i la de l'Alt Penedès, en realitat són pedanies de Balaguer i de Santa Margarida i els Monjos. Per tant, no són municipis sinó nuclis agregats.

Fet aquest aclariment, una altra cosa: en realitat no caldria fer la consulta d'aquest dimarts, 12 d'octubre, perquè n'hi hauria prou amb un acord per majoria absoluta del ple de l'Ajuntament per passar el tema a la Generalitat i fer efectiu el canvi del nom oficial. Tenint en compte que Esquerra Republicana de Catalunya té majoria absoluta a l'Ajuntament no caldria votar però l'alcalde té claríssim que vol donar la veu al poble perquè siguin els veïns els qui decideixin.

Referèndum encobert entre monarquia i república?

Josep Caparrós no està d'acord amb nosaltres quan li diem que la consulta sembla un referèndum encobert entre monarquia i república perquè al capdavall els ciutadans decidiran si el poble manté o no el nom que li va posar Carles III. Sigui com sigui, el proper dimarts, dos dies després de celebrar la cinquena edició d'Origens, una autèntica festassa d'orgull rapitenc, els veïns del municipi tindran, per fi, l'oportunitat de decidir el nom oficial del seu poble.

 

La Ràpita / Foto: Ajuntament de la RàpitaSant Carles de la Ràpita o la Ràpita? Els veïns decideixen el nom oficial del municipi en una consulta el 12 d'octubre del 2021 / Ajuntament de la Ràpita

Pendent del judici per l'1-O: l'Advocacia de l'Estat demana 15 anys d'inhabilitació a l'alcalde

A tot això, la Ràpita també acaba de commemorar l'1-O i ho ha fet molt pendent del judici contra l'alcalde, Josep Caparrós, i el primer tinent d'alcalde i delegat del Govern a l'Ebre, Albert Salvadó, justament pel referèndum de l'1 d'octubre d'ara fa quatre anys. En aquesta entrevista també parlem d'aquest tema amb l'alcalde a qui l'Advocacia de l'Estat demana endurir la pena fins els 15 anys d'inhabilitació.