El Tribunal Constitucional ha decidit suspendre diversos preceptes de la llei de concòrdia del País Valencià. Ho ha fet després d'admetre a tràmit el recurs que el govern espanyol va presentar el mes d'abril, en considerar que la llei envaeix competències estatals i limita i restringeix els drets de les víctimes. Durant el ple d'aquest dimarts, el tribunal ha resolt suspendre de manera temporal la llei a l'haver invocat l'executiu l'article 161.2 de la Constitució. La polèmica normativa autonòmica va ser aprovada amb els vots del Partit Popular i Vox, i va suposar la derogació de la llei de memòria democràtica valenciana. Aquesta mateixa aliança va aconseguir també derogar la llei a Cantàbria.
El PSOE ha subratllat en diverses ocasions que la llei de memòria democràtica "és una qüestió de justícia, els drets humans no es poden sotmetre a la voluntat política, es compleixen o no es compleixen", va remarcar el diputat gallec Mario Iglesias. De la mateixa manera, diversos membres del govern de Pedro Sánchez han sortit a condemnar la llei de concòrdia. El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, a tall d'exemple, va esclatar dient: "Quina vergonya, PP i Vox".
El demolidor informe de l'ONU
Davant la situació, l'executiu espanyol va demanar empara a l'ONU, que després d'analitzar les iniciatives dels governs de coalició de PP i Vox a diverses comunitats autònomes va titllar la jugada d'intent de "revisionisme" de la dictadura franquista. El maig del 2024, Nacions Unides va instar Espanya a "prendre les mesures necessàries per garantir l'estricte respecte dels estàndards internacionals dels drets humans" en veure que les anomenades lleis de concòrdia "podrien transgredir l'obligació de l'estat espanyol de garantir la preservació de la memòria històrica de greus violacions dels drets humans". A parer seu, la normativa ordena la supressió de múltiples entitats, projectes, webs i activitats de memòria històrica, pot suposar límits a l'accés a la veritat sobre el destí o parador de les víctimes i obstaculitza o suprimeix la subvenció a projectes.
En aquest sentit, l'ONU argumenta que aquestes lleis de concòrdia "eviten anomenar o condemnar el règim franquista" i revifen teories "revisionistes o negacionistes" sobre la Guerra Civil i la dictadura. També alerten que iguala les víctimes de la Segona República, del terrorisme d'ETA i del terrorisme islàmic. Per la seva banda, el president de l'Aragó, Jorge Azcón, en representació del PP, va dir en el seu moment que l'informe estava ple d'errors i "enganyifes".