L'aturada pel coronavirus i la complexitat del tema ha fet que la resposta als recursos dels presos polítics per la sentència del procés no es resolgui fins l'any que ve. Segons informa La Vanguardia, el Tribunal Constitucional es posarà a treballar en el cas a partir del 2021, moment en què espera tenir les sentències, una per cada recurs presentat. Aquesta és la primera previsió tot i que també pot condicionar les dates i un nou retard si es torna a decretar un altre estat d'alarma i si l'agenda judicial condiciona els fets. A tall d'exemple, quatre magistrats del tribunal estan pendents de renovació.

Els presos polítics catalans volen arribar a Europa per poder guanyar el cas però aquest és el darrer pas que han de fer abans de recórrer. El mateix líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, ja va declarar el passat 16 de juny que l'única justícia que espera és la que ha de venir d'Europa. Cal recordar que el TC ja va rebutjar suspendre les condemnes als líders sobiranistes i reconeix la gran complexitat del cas. Per això, s'ha format una comissió de dos magistrats, Antonio Narváez i Cándido Conde-Pumpido, sumats a cinc lletrats.

Els polítics catalans, així com l'expresident de l'Assemblea, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, han lamentat des del primer moment que el judici s'hauria d'haver celebrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no al Suprem. D'altra banda, consideren que els fets davant la Conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017 estan recollits en el dret a manifestació i reunió, no reconeixen la sedició i no va ser un delicte votar l'1 d'octubre.