El Tribunal Constitucional dona la raó a Ciutadans. En dues sentències aprovades per unanimitat en el ple de la setmana passada, l'alt tribunal resol els recursos d'empara presentats per la formació unionista contra la tramitació de les lleis del referèndum i transitorietat jurídica, tramitades i aprovades en el ple del 6 i 7 de setembre del 2017. I conclou que, amb els acords de la Mesa i el ple del Parlament de Catalunya, van "vulnerar-se el dret de participació política" del grup parlamentari d'Inés Arrimadas.

En les dues sentències, el Tribunal Constitucional argumenta que els acords adoptats per la Mesa i el ple del Parlament per a la tramitació de les dues lleis van vulnerar drets polítics d'altres grups parlamentaris. Concretament, sosté que va tramitar-se i aprovar-se “al marge de qualsevol dels procediments legislatius i regulats en el Reglament del Parlament de Catalunya i a través d’una via del tot inadequada, l’article 81.3”, que permet la supressió de tràmits.

Justament sobre aquest article del reglament, el TC denuncia que “la majoria se’n va servir per a improvisar i articular ad hoc una via insòlita en el curs de la qual quedaven completament al seu arbitri les possibilitats d’intervenció i els drets de la resta de grups i diputats”.

 

El ple de l’alt tribunal assenyala que, en la tramitació de la llei de transitorietat jurídica, “es va incórrer en molt greus trencaments del procediment legislatiu, que van afectar sens dubte la formació de la voluntat de la cambra, els drets de les minories i els drets de tots els ciutadans a participar en els assumptes públics mitjançant representants”.

Pel que fa a l’acord de la Mesa que el 6 i 7 de setembre va negar a alguns grups la sol·licitud d’un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), el Tribunal Constitucional assegura que “va realitzar-se fora de tota previsió del Reglament del Parlament de Catalunya i de la resta de l’ordenament aplicable”.

El 8 de novembre del 2017, el ple del tribunal ja va acordar de forma unànime declarar nul·la la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. També va anul·lar per inconstitucionals els acords pels quals el Parlament va declarar de forma unilateral la independència (DUI) el 27 d'octubre.