El ple del Tribunal Constitucional ha estimat el recurs d'empara a l'exdirigent d'Unidas Podemos, Alberto Rodríguez, i ha anul·lat la seva condemna a inhabilitació per donar una puntada de peu a un policia durant una protesta a La Laguna, a Tenerife, l'any 2014. La decisió del tribunal també suposa anul·lar la retirada del seu escó. Amb 7 vots a favor, de la majoria progressista i 4 en contra, de la minoria conservadora, ha decidit estimar el recurs de l'exdirigent de Podemos contra les decisions del Tribunal Suprem que van acabar per substituir la seva condemna de mes i mig de presó com a autor d'un delicte d'atemptat contra agent de l'autoritat i una multa amb inhabilitació especial per presentar-se a unes eleccions.

Així doncs, la cort de garanties ha acollit la segona ponència redactada per la magistrada progressista María Luisa Segoviano sobre l'empara sol·licitada per Rodríguez davant la sentència del TS en entendre que durant el procés judicial es van vulnerar els seus drets fonamentals. El Suprem va condemnar Rodríguez a la pena de presó d'un mes i quinze dies com a autor d'un delicte d'atemptat contra un agent de l'autoritat amb la pena accessòria d'inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. L'alt tribunal va substituir la pena de presó per una multa de 90 dies amb quota diària de 6 euros (en total, 540 euros), si bé va aclarir que aquest reemplaçament de la pena principal no afectava la pena accessòria, que va ser la que finalment va donar lloc al fet que Rodríguez perdés el seu escó al Congrés dels Diputats.

En una primera ponència, que va ser analitzada el passat octubre, Segoviano va proposar emparar Rodríguez esgrimint que les conseqüències de la condemna dictada pel Suprem van ser desproporcionades perquè van provocar que l'exdirigent de Podemos perdés el seu lloc a la Cambra Baixa. La majoria progressista del TC va estar d'acord amb Segoviano en la necessitat d'emparar Rodríguez, però no en els motius, per la qual cosa l'expresidenta de la Sala social del TS va decidir retirar el seu text per a ajustar-lo al criteri majoritari.

Així, aquest nou ple ha portat una segona ponència, que és la que finalment ha estat aprovada, on manté la seva proposta d'emparar Rodríguez amb un raonament diferent. En concret, exposa que l'operació jurídica que va fer el Suprem va ser incorrecta perquè en substituir la pena de presó per multa ja no era possible mantenir la pena accessòria, que és la inhabilitació que va propiciar la seva sortida del Congrés dels Diputats.

El TC no es posiciona sobre la decisió de Batet de retirar-li l'escó

Rodríguez també va impugnar l'acord adoptat el 22 d'octubre de 2021 per la llavors presidenta de la Cambra Baixa, Meritxell Batet, per retirar-li l'escó després que el Suprem el condemnés. No obstant això, el TC no ha entrat ara en aquest assumpte, que queda pendent. A més, l'ex diputat porta des de gener de 2022 a l'espera que el TC contesti a una mesura cautelar, amb la qual buscava que se li retornés l'acta de diputat, que va plantejar al mateix temps que va demanar empara al Constitucional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!