El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit diversos recursos d'empara. En concret, el d'Oriol Junqueras i Raül Romeva contra la interlocutòria del Suprem de suspensió a l'exercici de càrrec públic; el de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig contra l'ordre de processament del Suprem i, finalment, el de Jordi Cuixart contra la interlocutòria del Suprem que confirma el seu ingrés a la presó.

Junqueras i Romeva

El ple del TC ha decidit per unanimitat admetre a tràmit el recurs d'empara presentat per Oriol Junqueras i Raül Romeva contra les interlocutòries de 9 i de 30 de juliol del 2018, dictat per l'instructor de la causa especial Pablo Llarena i la Sala Penal d'Apel·lació del Tribunal Suprem, respectivament. Ambdues resolucions judicials es referien a la suspensió, automàtica i per imperi de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, en les funcions i càrrecs públics que estaven exercint.

El Tribunal aprecia que "es presenta una especial transcendència constitucional perquè el recurs planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal".

La Providència comunica la Sala Penal del Tribunal Suprem que en un termini que no excedeixi de 10 dies remeti certificació o fotocòpia adverada de les interlocutòries esmentades anteriorment. Així mateix, se situa els qui haguessin estat part en el procediment perquè en un termini de 10 dies puguin comparèixer, si ho desitgen excepte la part recurrent en empara.

Puigdemont, Ponsatí i Puig

D'altra banda, el TC ha decidit també per unanimitat admetre a tràmit el recurs d'empara de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig i Gordi contra l'ordre de processament de l'instructor en la causa especial i contra la interlocutòria dictada per la Sala Penal d'Apel·lació del Suprem perquè "aprecia que es presenta una especial transcendència constitucional perquè el recurs planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal".

 

El Tribunal concedeix a la Sala Penal del Suprem un termini que no excedeix de 10 dies perquè remeti certificació o fotocòpia adverada de les actuacions corresponents.

Així mateix, el ple requereix els demandants d'empara perquè en el termini de 10 dies presentin demanda separada respecte a la interlocutòria del Suprem de 9 de juliol del 2018, que va acordar la suspensió de les funcions i càrrecs públics que exercien diversos processats per delicte de rebel·lió.

Jordi Cuixart

Finalment, el ple del Constitucional ha decidit també per unanimitat admetre a tràmit el recurs d'empara de Jordi Cuixart contra les interlocutòries de 21 de març i 9 de maig del 2018, dictades pel magistrat instructor de la causa especial, Pablo Llarena, i contra la interlocutòria de la Sala Penal d'Apel·lació del Tribunal Suprem de 26 de juny del 2018, que confirma el seu ingrés a la presó.

El Tribunal aprecia que en el recurs es presenta una "especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha jurisprudència d'aquest Tribunal". La Providència requereix el Suprem perquè en un termini que no excedeixi de 10 dies remeti certificació o fotocòpia adverada de les actuacions anteriorment citades.

El recurrent al·lega que s'ha pogut vulnerar, entre altres, el dret al jutge ordinari predeterminat per la llei.