El cònsol honorari de la República de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, denuncia en declaracions a El Nacional que ha perdut la seva condició com a diplomàtic arran la persecució a què l’ha sotmès l’Estat espanyol des del 2013 per independentista. El govern espanyol va retirar al cònsol la seva acreditació, l'exequàtur, a mitjans de setembre, després d’haver-lo acusat de penjar una estelada a la façana del consolat amb motiu de la Diada d'aquest any.

Finalment, el Govern de Letònia ha comunicat a Vinyals que, arran la decisió del govern espanyol de retirar-li exequàtur, no podrà continuar exercint les seves funcions i a partir del 27 d’octubre deixarà d’ocupar aquesta responsabilitat. En la notificació li agraeix els serveis prestats.

Nega que pengés l'estelada

Vinyals ha negat en tot moment que l’estelada estigués penjada a la façana del consolat i assegura que era en l’altre balcó del mateix edifici. Així ho ha fet constar un notari que ha aixecat acta on es recull que es tracta de dos pisos separats amb dues entrades diferents -un és la seu diplomàtica i l’altre la seva residència personal-, per la qual cosa ha anunciat una demanda contra el diari ABC, que va publicar la informació, en cas que no hi hagi una rectificació clara.

El cònsol, que és també president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, assegura que no ha amagat mai les seves idees -de fet, ocupa aquesta responsabilitat diplomàtica arran la seva participació a la Via Bàltica- però nega que mai hagi infringit la convenció de Viena que estableix les condicions en què s’ha de desenvolupar l’activitat consular. Vinyals atribueix tota la situació a una persecució del govern espanyol “per motius ideològics i de manera flagrant”.

Molt excepcional

En aquest sentit, subratlla que no és el govern letó sinó l’Estat espanyol el que obliga a apartar-lo de les seves funcions en retirar-li la seva acreditació, una situació que qualifica de "molt excepcional".

Així mateix, denuncia que des del 2013 el govern d’Espanya ha intentat expulsar-lo amb reiterades pressions. Va ser des del moment en què el primer ministre de Letònia Valdis Dombrovskis va obrir la porta al reconeixement de Catalunya com a Estat si s’independitza.

Les declaracions del primer ministre van provocar un conflicte diplomàtic i el ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, va demanar personalment a l’ambaixador de Letònia que li retirés la responsabilitat de cònsol honorari responsabilitzant-lo d’aquesta situació.

Cas Nart

Vinyals insisteix que “mai” ha infringit les convencions i reglaments que regulen la feina diplomàtica, i contrasta aquesta situació amb la d’altres cònsols que sí que han actuat políticament, contravenint el Tractat de Viena. En concret s’ha referit a Javier Nart, eurodiputat de Ciutadans que va fer una campanya electoral i va ocupar l’escó a l’eurocambra sense renunciar a la seva condició de consol de la República de Txad fins al cap d’uns mesos. “Les seves opinions no devien molestar, suposo”, ha reblat.