El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha explicat que el 19 de gener celebraran un Consell Nacional en el qual tancaran un document per "reorientar" la tàctica i l'estratègia del partit.

En una entrevista d'Europa Press ha explicat que el document encara no està tancat i que la menció que fa a l'aposta per una constitució catalana va en la línia de superar l'Estatut que han defensat des del principi.

"Per nosaltres una constitució catalana no és res més que la carta de voluntats que ha de tenir un territori que comparteix sobiranies amb altres territoris", ha concretat el també diputat d'ECP al Congrés.

Mena ha explicat que els comuns defensen una Catalunya sobirana en el marc d'una república plurinacional i això no és incompatible amb construir un procés constituent que el que faci sigui apostar per aquesta sortida política".

"República plurinacional"

Ha rebutjat que la constitució que inclou l'esbós d'estratègia política sigui per a una Catalunya independent: "No. És d'una república plurinacional. Probablement estem acostumats a utilitzar paraules en un context més reduït. Hi ha lands alemanys que tenen una constitució pròpia i formen part d'una república federal com és l'alemanya".

"Nosaltres aspirem a un procés constituent perquè hem de canviar moltíssimes coses dins de Catalunya i aquest el volem fer compatible amb un procés constituent en l'Estat que doni sortida a aquesta república plurinacional que nosaltres defensem", ha conclòs.

Aquest document respon a la necessitat que els comuns veuen, com qualsevol altre partit, d'"analitzar constantment la situació política", explica Mena, que subratlla que els comuns no volen canviar l'ideari i que, a més, per modificar-lo s'hauria de convocar una Assemblea, ja que un Consell Nacional no té capacitat per a això.

"A ningú no se li escapa que en els últims temps hem viscut i estem vivint situacions polítiques que cal analitzar i porten a reformular quin és l'estratègia de cada formació política", exposa.

Entre elles destaca el que ha passat com a resultat de la moció de censura: "No és la mateixa la relació que pugui tenir Catalunya amb un govern liderat pel PP que amb un govern del PSOE i condicionat per Unidos Podemos, a qui li hem d'agrair sempre que hagi defensat el dret a l'autodeterminació amb els costos polítics que això té fora de Catalunya".

Constitució antidemocràtica

El 18 de desembre el Parlament va aprovar una moció de la CUP que declarava que la Constitució té un caràcter "antidemocràtic i antisocial" amb el suport, entre d'altres, dels comuns, i Mena assumeix que no es va explicar bé quins són els aspectes antidemocràtics que el seu partit veu de la Carta Magna.

Mena considera que la constitució abans i després de la reforma feta per PP i PSOE per supeditar el pagament del deute a la despesa social "no és la mateixa i és una cosa que caldria canviar", entre d'altres coses.

A més, destaca que aquesta reforma va tenir lloc "amb nocturnitat i traïdoria" i, segons el seu parer, anant en contra de les necessitats de les classes populars i a favor de les elits.

Taula de diàleg

Sobre la reunió de la taula de diàleg que el president de la Generalitat, Quim Torra, preveu celebrar amb els grups parlamentaris el 8 de febrer, el portaveu espera que el Govern "es prepari millor que l'última vegada" per aconseguir sortir de la trobada amb punts acordats.

Per Mena, en aquesta reunió s'hi haurien de sumar entitats, sindicats i altres agents socials perquè defensa que la sortida política per a Catalunya no vindrà només dels pactes entre formacions polítiques i ha sol·licitat convidar a la reunió sindicats com ara CCOO, la UGT, entitats com Òmnium i associacions com la PAH.