Després que els Mossos detinguessin Clara Ponsatí al seu retorn a Catalunya a finals de març, després de cinc anys a l'exili, el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, defensa que Carles Puigdemont "hauria de poder tornar a Catalunya sense cap mena de limitació", ja que tant ell com la resta de exiliats i represaliats per l'1-O són persones que "no han comès cap delicte": "L'única cosa que han fet ha estat complir amb un compromís, amb una voluntat majoritària del poble de Catalunya de poder votar", ha afegit el conseller. Amb tot, davant la possibilitat que el president torni a Catalunya sense passar per Madrid per declarar davant el Tribunal Suprem, com va fer la seva companya eurodiputada, i que els Mossos d'Esquadra l'hagin de detenir, Elena ha evitat pronunciar-se sobre aquest escenari: "No em vull avançar amb coses que en aquests moments no es donen". Amb tot, tal com va fer després de la detenció de Ponsatí a finals de març, ha recordat en una entrevista a Europa Press que la policia catalana és administrativa i que, per tant, actua com a policia judicial, donant compliment i resposta a les ordres d'un jutge, "com a tots els països democràtics del planeta".

Després del retorn, detenció, alliberament i citació judicial de Ponsatí, l'advocat tant d'ella com de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, va assegurar que la seva previsió és que el president segueixi els passos de la seva companya i torni a Catalunya abans que acabi l'any: "Ni a la Clara ni al Toni ni al president els atemoreix una detenció”, indicava Boye el passat dimecres, 29 de març. Amb tot, el també advocat i líder dels comuns al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha reconegut en els últims dies que no recomana al president que torni encara de l'exili, ja que primer s'ha de pronunciar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. I, encara que aquest fes un pronunciament favorable, Asens no creu que Llarena respectés la immunitat de Puigdemont: "Seria arriscat", resumia. 

Creixement dels Mossos: fins a 22.000 agents abans del 2030

Per altra banda, Elena també s'ha referit al nou decret dels Mossos d'Esquadra. Segons el conseller, aquest preveu el creixement de l'estructura de la policia catalana, "que passarà de 17.000 i escaig agents a 22.000 el 2030". Tal com ha recordat, l'anterior decret estava pensat per a un cos de màxim 18.000 agents, i ha justificat l'augment de comandaments perquè "és necessari, perquè quan creix el nombre d'agents, també han de créixer els caps, els intendents...". El nou decret ha de servir per què el cos dels Mossos es posi al dia 11 anys després de l'anterior.

Elena ha explicat que el decret també valora "la feina que s'ha de fer en l'àmbit de les violències masclistes", per la qual cosa s'han reforçat unitats com la Unitat Central d'Agressions Sexuals (Ucas), amb la incorporació de nous efectius, i s'ha donat més valor a la Comissaria de Proximitat, perquè tingui més presència i mitjans. "Amb aquest decret volem un cos cada vegada més tecnificat, més preparat des del punt de vista tecnològic, volem reforçar la investigació, la informació i, alhora, que tota aquesta intel·ligència s'estengui en el conjunt del territori amb un cos molt més present al conjunt del país", ha conclòs Elena.