Barcelona, 1 de març del 2017. Set mesos després se celebraria el referèndum de l'1 d'octubre i la Declaració d'Independència, que desembocarien en la destitució del Govern i la intervenció de la Generalitat per part de l'Estat per la via del 155. Les relacions entre els governs espanyol i català ja estaven en aquell moment sota mínims, però, tot i això, la jornada va brindar una imatge impensable: el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el rei d'Espanya, Felip VI i la vicepresidenta del Govern español, Soraya Sáenz de Santamaría, al mateix escenari. Miracle? Celebració del centenari del bufet d'advocats Cuatrecasas, que estrenava seu al districte 22@ de la capital catalana. 

Just dos anys després d'aquell acte en el que els rostres dels participants evidenciaven l'alt grau de tensió política i institucional, Puigdemont és a l'exili a Bèlgica i Santamaría, la llavors número dos del govern de Mariano Rajoy... ha tornat a Cuatrecasas per quedar-s'hi, com a sòcia i membre del consell d'administració. Tan sols fa 9 mesos que Soraya, advocada de l'Estat, va deixar la política després que el PP perdés la Moncloa per la moció de censura de Pedro Sánchez i la vicepresidenta fos derrotada per Pablo Casado al congrés de la successió. 

La fotografia de l'1 de març a l'acte de Cuatrecasas explica en bona mesura l'aterratge fulgurant de la ex número dos del Govern espanyol a la firma barcelonina d'advocats. La companyia que té com a president d'honor Emilio Cuatrecasas hauria participat en intents de mediació entre els executius espanyol i català. El bufet era un dels actors de la societat civil que la vicepresidenta tenia com a referents en la seva fracassada Operación diálogo, amb la qual va intentar desactivar suports socials, polítics i econòmics a l'independentisme des d'un despatx a la Delegació del Govern espanyol que encapçalava Enric Millo. El desembre del 2016, Soraya hi va rebre Inés Arrimadas (Cs) i Miquel Iceta (PSC), líders catalans dels després partits socis del PP en el bloc que va decidir l'aplicació del 155.

Però la relació entre Santamaría i Cuatrecasas va més enllà del polític/institucional. Segons han destacat dievrsos mitjans, la fiscalia es va querellar contra Cuatrecasas el 2011 per 8 delictes fiscals i va reclamar penes de presó. Emilio Cuatrecasas va dimitir de la presidència del bufet el 2014 i se'n va desvincular. Però el 2015 va arribar a un pacte amb la fiscalia: va acceptar 2 anys de presó que no va complir i una multa d'1,5 milions d'euros. Va retornar a la hisenda pública 4,1 milions. El pacte va ser beneït per l'advocacia de l'Estat, que llavors depenia de la vicepresidenta Santamaría.

El marit de Santamaría i l'operació al Brasil

El portal Moncloa.com, que s'ha vinculat a l'excomissari de policia José Manuel Villarejo -empresonat per diverses trames relacionades amb les clavegueres de l'Estat i que ha denunciat negocis de Joan Carles I mitjançant enregistraments fets a l'amiga del rei , Corinna zu Sayn-Wittgenstein- ha assenyalat en les últimes hores una altra connexió entre Soraya i Cuatrecasas. El bufet barceloní ha fet importants operacions d'assessorament els últims anys amb Telefónica, on treballa com a assessor jurídic Iván Rosa Vallejo, el marit de Santamaría.

Telefónica va fitxar el 2012 Rosa, advocat de l'Estat com  Santamaría, la qual cosa va obligar la vicepresidenta a abstenir-se de participar als consells de ministres on es prenien decisions sobre la companyia. Tots dos es van casar al Brasil , on Rosa era responsable d'expansió del negoci. Es dona el cas que Cuatrecasas va assessorar Telefónica en la compra del 50% que la companyia Portugal Telecom ttenia a Brasilcel, que, a la vegada controla l'operador brasiler de telefonia mòbil Vivo. L'import de l'operació va ser de 7.500 milions d'euros. Tot torna a quedar... a Cuatrecasas.