Vox forçarà al pròxim Ple del Congrés una votació sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució després que la Generalitat no hagi aplicat mesures per complir la recent providència del Tribunal Suprem (TS) que avala que el 25% de l'ensenyament en aquesta comunitat hagi de ser en castellà. Així es recull en la moció que ha registrat a la Cambra Baixa i que és conseqüència de la interpel·lació que els de Santiago Abascal van dirigir al govern espanyol dimecres passat. El text es debatrà i votarà en la sessió plenària prevista per a la tercera setmana de desembre.

En concret, en la seva iniciativa, Vox insta al govern espanyol a intervenir l'Administració autonòmica catalana a fi d'assegurar el respecte i el compliment íntegre dels principis constitucionals que, segons sosté, estan sent objecte de "sistemàtica infracció" per part de la Generalitat.

Aquesta iniciativa ha arribat després que el líder de la formació a Catalunya, Ignacio Garriga, ja demanés la suspensió de l'autonomia per aquest mateix tema. Garriga va afegir que és "d'extrema gravetat" que el "separatisme institucional doni suport" les protestes que ha convocat Somescola contra la sentència del Suprem i va voler destacar que el Govern està en "rebel·lia" i que és més necessari que mai "garantir els drets dels catalans vulnerats per la màfia separatista".

"Intervenció profunda"

El partit d'extrema dreta afirma que "no es pot tolerar" que existeixin parts d'Espanya en les quals "milers" de nens no poden aprendre a llegir i escriure "en la seva llengua materna, en espanyol, només perquè uns polítics sectaris els ho neguen" i per això considera que "l'única manera de tornar els drets legítims de tots els catalans i la llibertat és aquesta intervenció profunda".

Així mateix, cita al govern espanyol a impulsar les reformes que siguin necessàries per assegurar l'ensenyament del castellà i en castellà en els sistemes educatius a tot Espanya a fi de satisfer "el deure els espanyols de conèixer-lo així com d'emparar el dret de tots a utilitzar-lo".

A més, reclama un règim sancionador per als qui obstaculitzin o impedeixin el compliment efectiu de l'article 3 de la Constitució, que estableix que el castellà és la llengua espanyola és l'oficial de l'Estat.

De la mateixa forma, la moció de la tercera força del Congrés demana de revertir la "instrumentalització" que diferents poders públics regionals fan de les llengües espanyoles "com a element de divisió i confrontació entre territoris i entre espanyols. Finalment, els d'Abascal criden a fomentar "l'especial respecte i protecció" del patrimoni cultural que suposa la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya dins del marc constitucional.

 

Imatge principal: hemicicle del Congrés dels Diputats / Foto: Europa Press