La Mesa del Congrés ha rebutjat avui admetre a tràmit una proposició no de llei registrada la setmana passada pel PDeCAT amb la qual pretenia que la Cambra reprovés el rei de la mateixa manera que ho va fer el Parlament en una resolució que ha estat recorreguda pel Govern davant el Tribunal Constitucional.

Així ho han indicat fonts parlamentàries, que han explicat que la Mesa ha seguit el criteri fixat pels lletrats, segons la qual, el Congrés no pot controlar un poder de l'Estat aliè al Govern com és el mateix Cap de l'Estat.

La iniciativa, signada per la diputada Miriam Nogueras, reclamava que la cambra baixa avalés un text a semblança de l'aprovat pel Parlament en l'últim debat de política general i en el qual es va condemnar l'actuació policial durant l'1-O i el paper de la monarquia.

En concret, el PDeCAT volia que es rebutgés i condemnés "el posicionament del rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l'1 d'octubre del 2017".

A més, volia que el Congrés manifestés "el seu compromís amb els valors republicans, superant el caràcter monàrquic de la Constitució" i apostés "per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com és la monarquia".

La Mesa de la Cambra Baixa també ha rebutjat avui de nou admetre a tràmit la creació d'una comissió d'investigació impulsada per Izquierda Unida sobre les activitats del rei Joan Carles des de la seva abdicació.

Amb anterioritat, el grup d'Units Podem ja havia intentat la creació d'aquesta comissió d'investigació sobre el rei Joan Carles des de l'inici del seu regnat, encara que aquesta última iniciativa ja contemplava només el període del 19 de juny del 2014 fins a l'actualitat.

Segons argumentava Units Podem, el Congrés ha de "determinar les responsabilitats ètiques i polítiques" d'una possible activitat il·lícita per part del rei emèrit i no es pot acceptar que pugui seguir beneficiant-se de la figura d'inviolabilitat una vegada que ha abandonat voluntàriament aquesta posició.

Ple monogràfic sobre Catalunya

Així mateix, el president del Govern, Pedro Sánchez, compareixerà en un ple monogràfic del Congrés sobre la situació a Catalunya el pròxim 12 de desembre, segons s'ha acordat avui a la Junta de Portaveus de la cambra baixa.

Fonts parlamentàries han explicat que ERC i PDeCAT havien sol·licitat que aquesta compareixença se celebrés dimecres que ve 21 de novembre, encara que en aquella data Sánchez no es troba a Espanya.

Una setmana més tard tampoc seria possible aquest ple, ja que no hi ha prevista sessió plenària al Congrés per les eleccions andaluses del 2 de desembre, i la primera setmana de desembre tampoc era factible perquè se celebraran diversos actes pel 40è aniversari de la Constitució, entre ells una recepció solemne el 6 de desembre.