La Mesa del Congrés ha rebutjat aquest dimarts el recurs de la portaveu de JxCat, Laura Borràs, contra la tramitació del suplicatori que ha demanat el Tribunal Suprem per investigar-la pels delictes de frau a l'Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental en la seva etapa de directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La decisió no ha estat unànime perquè els representants d'Unidas Podemos han evitat votar en contra de la diputada independentista i s'han abstingut; per contra PSOE, PP i Vox sí que ho han fet.

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va remetre el passat 25 de maig la comunicació cursada per la Sala Penal del Suprem que eleva suplicatori en relació a Borràs, i l'endemà la Mesa del Congrés ja va posar en marxa el procediment parlamentari, que s'espera resoldre abans de l'estiu. Tanmateix, la portaveu de JxCat va apel·lar a la Mesa en entendre que el Suprem no havia respectat els seus drets, però l'òrgan de govern del Congrés s'ha ratificat en el previst al reglament i ha rebutjat parar el procediment.

Conforme a l'establert als articles 13 i 14 del reglament, és la Comissió de l'Estatut dels Diputats qui ha d'examinar els suplicatoris, sempre en reunions a porta tancada, i fer una proposta al Ple en el termini de 30 dies hàbils.

Citada l'11 de juny

En la seva primera reunió per tractar el cas de Borràs, la comissió, que presideix la diputada del PSOE Begoña Nasarre, va donar un termini fins a l'11 de juny per donar audiència a la portaveu de JxCat a fi que presenti les seves al·legacions, ja sigui per escrit o bé de forma oral davant la comissió.

Borràs té cita aquest dijous, al punt de la fi del termini, per presentar les seves al·legacions presencialment. Després, la Comissió de l'Estatut dels Diputats haurà de prendre una decisió, en la que serà la primera votació en el Congrés sobre el suplicatori. En anteriors suplicatoris, la comissió ha resolt aquests expedients en poc més de dues setmanes.

La proposta de la comissió s'elevarà al següent Ple del Congrés, que és el que té l'última paraula sobre la concessió o denegació de l'autorització sol·licitada. Això sí, el debat i votació dels suplicatoris en sessió plenària tampoc no és públic, sinó que es desenvolupa amb l'hemicicle a porta tancada i sense transparència. Els diputats tampoc no estan obligats a seguir consignes de vot ja que el seu vot és secret. Només es dona a conèixer el resultat.

A partir de l'acord del Ple de la Cambra, Batet disposarà de vuit dies per traslladar la decisió a l'autoritat judicial, advertint-la de l'obligació de comunicar a la Cambra les interlocutòries i sentències que es dictin i afectin personalment el diputat. El suplicatori s'entendrà denegat si la Cambra no s'hagués pronunciat en el termini de seixanta dies naturals, computats durant el període de sessions, a partir de l'endemà de la recepció del suplicatori.