El Ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous l'eliminació immediata de l'obligatorietat de l'ús de la mascareta al transport públic i a les farmàcies. La votació ha comptat amb el suport de Ciutadans i Vox, mentre que el PSOE, Unidas Podemos, PNB, Bildu i Coalició Canària han votat en contra. Per la seva banda, el PP, ERC, PDeCAT, Más País, Compromís, el BNG, Foro Astúries i Teruel Existe s'han abstingut. La votació s'ha produït perquè Ciutadans havia presentat una proposició no de llei, que volia instar el govern espanyol a retirar l'obligatorietat d'haver de portar mascareta en autobusos, tren, metro, farmàcies, òptiques o centres d'ortopèdia, per exemple.

Durant el debat, PSOE, PP i Unidas Podemos han defensat que la mesura ha de quedar en mans dels experts i que siguin ells els que determinin quin ha de ser el moment en què dur mascareta sigui una opció i no una obligació. També aposten per seguir el criteri que fixi el Consell Interterritorial de Salut. Les tres formacions han coincidit en titllar de "populista" la iniciativa presentada per la formació encapçalada per Inés Arrimadas. Per la seva banda, els partits bascos han reivindicat la necessitat que es tingui en compte els diferents territoris de l'Estat i les seves competències en el moment que calgui adoptar una decisió d'aquesta mena.

Els defensors de la iniciativa consideren que el govern espanyol, amb mesures com aquesta, "desgasten la seva autoritat" a l'hora d'haver de prendre noves mesures en el futur. Guillermo Díaz, diputat de Ciutadans, ha carregat contra el posicionament dels experts, partidaris de mantenir les mascaretes al transport públic per l'arribada de la grip, de la qual es notifiquen més casos actualment que la covid-19.

Oberta la campanya de vacunació de la grip i la covid-19 a Catalunya per als més grans de 60 anys

El Departament de Salut va anunciar aquest dimecres que el dilluns començarà la campanya de vacunació de la grip i, en paral·lel, també s'iniciarà l'administració de la quarta dosi contra el coronavirus. Les dues van dirigides per a les persones més grans de 60 anys, així com aquells pacients que tenen risc de complicacions, que viuen en residències, amb problemes de salut crònics, factors de risc i també amb immunosupressió. En aquest sentit, també s'ha inclòs a la campanya a les embarassades de fins a 8 mesos i persones que puguin transmetre aquestes malalties d'alt risc. A les persones que viuen a les residències se les vacunarà als centres residencials, mentre que a les que tenen més de 80 anys que no viuen a les residències hauran de contactar amb el seu centre de salut, on se'ls comunicarà els llocs de vacunació.