El president de la Comissió de Relacions Exteriors del Congrés del Perú, Ernesto Bustamante, ha acusat el diputat de Podemos Antón Gómez Reino d'haver mantingut una actitud de "maltractament i intromissió" en la política peruana durant la visita institucional d'autoritats del país a Espanya a començaments de desembre.

Així, Bustamante ha traslladat una "protesta formal" al seu homòleg espanyol, Pau Marí-Klose, president de la Comissió d'Afers Exteriors, per l'actitud de Gómez Reino, especialment el "maltractament conferit" a la presidenta del Congrés del Perú, María del Carmen Alva, segons recull l'emissora peruana RPP. "Durant la reunió va interrompre la nostra presidenta, a l'inici de la seva segona intervenció, de manera grollera per dir que ell no havia de ser tractat d''amic' (...) i que sol·licitava ser tractat 'd'acord amb la seva investidura'", ha detallat el president de la comissió d'Exteriors del Perú, que considera que aquesta actitud "va constituir un greuge inacceptable".

En aquesta mateixa línia, Bustamante ha lamentat el "to agressiu contenciós" de Gómez Reino, si bé ha assenyalat que ja en el seu moment va expressar la seva "oposició i protesta" pel comportament del diputat de Podemos, encara que no va elevar una queixa formal en entendre l'incident com un "exabrupte passatger".

Falses acusacions

Més enllà d'això, ha lamentat que el diputat de Podemos hagi ofert declaracions a mitjans de comunicació del Perú i hagi fet servir les seves xarxes socials per acusar "falsament" a Alva d'haver "sol·licitat suport per destituir" el president peruà, Pedro Castillo i d'haver qualificat d'"il·legítim" el seu govern.

"Això no va ser així. El que va fer la senyora presidenta del Congrés del Perú va ser explicar la tensa situació política interna del nostre país per a benefici i coneixement dels col·legues espanyols presents. Si el diputat Gómez Reino té problemes d'audició o de comprensió de llenguatge, això no l'autoritza a mentir", ha criticat Bustamante.

Donar suport a la institucionalitat democràtica

Després de la visita dels diplomàtics del Perú, Gómez Reino va anunciar a les seves xarxes socials que havia presentat una proposta al Congrés dels Diputats perquè "es respecti la voluntat popular davant dels intents de desestabilització al govern de Castillo".

tuit podem

Tuit d'Antón Gómez-Reino 

Així, des de Podemos s'ha presentat una petició de proposició no de llei perquè el Congrés insti al Govern d'Espanya a "emprendre totes les accions polítiques i diplomàtiques al seu abast per donar suport a la institucionalitat democràtica al Perú, i promoure públicament el respecte a la voluntat popular expressada democràticament a les urnes".

Per la seva part, Bustamante també ha reaccionat a aquest fet i ha lamentat que en la petició de proposició no de llei es faci servir una "falsa narrativa" que constitueix una "clara intromissió en assumptes polítics interns del Perú". Finalment, el titular de la Comissió de Relacions Exteriors peruana ha traslladat la seva "extrema i profunda protesta i oposició al progrés de la proposició no de llei (...) que pretén tracta al Perú com si fos una colònia i no una nació sobirana i independent".

A la imatge principal, el Congrés de Perú / Europa Press