La Diputació permanent del Congrés dels Diputats ha tombat aquest dilluns les compareixences d’alguns ministres del govern espanyol, entre elles la del màxim responsable d’Exteriors, José Manuel Albares. Els vots en contra de PNB i Compromís han estat claus per rebutjar que el ministre comparegui davant la cambra baixa per informar sobre quines posicions defensarà el seu executiu en la cimera hispanomarroquina que hi haurà la setmana que ve a Rabat. Es tracta de la primera trobada entre els governs d’Espanya i del Marroc des que l'executiu de Pedro Sánchez va canviar de posició respecte de la situació del Sàhara Occidental.

El PP havia presentat la sol·licitud de compareixença. Però els socis parlamentaris del govern espanyol —que juntament amb Unidas Podemos han criticat el canvi de posició del PSOE— no han votat de la mateixa manera. Així doncs, Esquerra Republicana ha demanat la compareixença, i EH Bildu s’ha abstingut. I el PNB i Compromís, que al principi havien informat que s’abstindrien, han canviat de parer, i finalment hi han votat en contra. Això ha fet que el resultat final fos de 35 vots en contra de la compareixença, i 32 a favor.

L’encarregat de defensar els arguments del PP ha estat el diputat Pablo Hispán, que ha assegurat que la petició de compareixença d’Albares es deu al canvi de posicionament que va fer el PSOE respecte del Sàhara Occidental. Esquerra Republicana, de la mà de la diputada Marta Rosique, ha assegurat que desconfien de la suposada “bona fe” de la dreta per entendre el posicionament de l’executiu de Sánchez, i ha assegurat que el partit ja defensava anteriorment la compareixença del ministre d’Exteriors.

El motiu pel qual finalment el PNB i Compromís no han votat a favor —o una abstenció— és perquè està programada per aquest dimarts una compareixença a petició pròpia al Congrés de Pedro Sánchez. Ambdues formacions consideren que ja és suficient que el president del govern espanyol pugui informar davant de tots els parlamentaris sobre quina és la posició del seu executiu davant la política del Sàhara i del Marroc, sense necessitat que ho faci el seu ministre d’Exteriors.

Rebutjades més compareixences

La d’Albares no ha estat l’única compareixença que s’ha rebutjat aquest dilluns. També s’ha descartat que les tres vicepresidentes del govern i les ministres de Sanitat, Igualtat, Indústria i Justícia compareguessin a la cambra baixa. Es volia que Nadia Caviño comparegués per donar explicacions sobre la selecció del seu marit, Ignacio Manrique de Lara, com a coordinador d’estratègia comercial i màrqueting al Consell d’Administració de Patrimonio Nacional. I que Yolanda Díaz i Teresa Ribera donessin explicacions sobre quotes de la Seguretat Social i la reforma del mercat elèctric europeu.