La junta de portaveus del Congrés dels Diputats ha fixat pel pròxim dimarts 12 de desembre la celebració de la presa en consideració de la llei d’amnistia, amb la seva tramitació per la via d'urgència. És a dir, el primer debat que tindrà l’hemicicle al voltant de la llei de reparació per la persecució judicial a independentistes. El Congrés tenia aquest dimarts el deure de fixar la data del primer debat de la proposició de llei d’amnistia, així com la creació de les tres comissions d'investigació que els socialistes van acordar el passat agost amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a canvi que Francina Armengol presidís la cambra baixa. La junta de portaveus ha acordat també, doncs, que el 14 de desembre es voti si a la cambra baixa se celebren les comissions d'investigació sobre els atemptats de l'any 2017 a Barcelona i Cambrils, la de l'Operació Catalunya i la d'espionatge a l'independentisme a través de Pegasus. 

Seria una sorpresa que la llei d'amnistia no fes el seu primer pas en direcció favorable la pròxima setmana. Tot indica que rebrà la llum verda de la cambra baixa amb tots els suports que van investir Pedro Sánchez el passat mes de novembre, excepte el vot afirmatiu de Coalició Canària. Aquesta formació sempre s'ha mostrat contrària a la norma, però ha defensat sempre el seu pragmatisme a Madrid, per negociar amb el PSOE el compliment de l'agenda canària.

Així doncs, totes les travesses marquen que 178 diputats votaran el dia 12 de desembre a favor de començar la tramitació per la via d'urgència de la llei d'amnistia: PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG. Es preveu que aquesta mateixa majoria es repeteixi quan s'hagi d'aprovar el naixement de les comissions d'investigació exigides per l'independentisme.

Un cop la proposició de la llei d'amnistia rebi la seva primera llum verda, continuarà el seu camí parlamentari per la via d'urgència: les formacions tindran una setmana per presentar-hi esmenes i llavors el Ple es tornarà a reunir per, previsiblement, tombar les esmenes a la totalitat de PP, Vox i UPN. Llavors la llei es debatrà a comissió, on s'abordaran les esmenes que introdueixen pinzellades al text original. I llavors es debatria una altra vegada al Ple.

Amb aquesta llum verda, el text viatjaria al Senat. Allà el PP faria filibusterisme parlamentari: els populars van modificar el reglament de la cambra alta per poder tenir la llei d'amnistia a la nevera durant dos mesos. Un cop rebutjada al Senat, la llei tornaria al Congrés, i en un Ple s'aprovaria ja de forma definitiva a la cambra baixa, per aparèixer al BOE al cap d'uns dies.   

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!