El Congrés dels Diputats comença a resoldre els dubtes que tenia el jutge del cas Koldo sobre els salaris de José Luis Ábalos. A petició de la Guàrdia Civil, Leopoldo Puente va demanar a la Cambra Baixa que informés sobre les quantitats dineràries abonades a l’exministre en concepte de retribucions, dietes, complements o altres percepcions econòmiques de 2014 a 2024 davant de “l’aparent falta de sintonia” que hi havia entre la informació que va facilitar Hisenda i la que constava als comptes bancaris d’Ábalos. La documentació remesa pel Congrés al Suprem, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, demostra que la suma de les retribucions de rendiments de la feina i d’altres rendes, les dietes exemptes i el quilometratge arriba als 751.421,56 euros, la mateixa xifra (amb un sol cèntim de diferència) que, segons la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, va notificar Hisenda. La consulta del magistrat va arribar després que l’UCO alertés que els comptes bancaris d’Ábalos reflectien només 79.841,74 euros per pagaments del Congrés. Així mateix, el jutge va demanar informació sobre les donacions d’Ábalos al PSOE.
📝 El Suprem posa la lupa en el finançament del PSOE: demana informació sobre les donacions d’Ábalos al partit
Això sí, en un ofici signat pel secretari general del Congrés, Fernando Galindo, la Cambra Baixa reconeix que no té la certesa i la garantia que el compte bancari al qual es van fer les transferències fos de titularitat de José Luis Ábalos: “Es fa constar que l’abonament de les retribucions i altres pagaments als diputats no es condiciona a la presentació d’un certificat acreditatiu de la titularitat del compte bancari, per la qual cosa no es disposa de la referida dada”.
La setmana passada, fonts de Ferraz van sortir al pas per “aclarir” el procediment “d’aportacions voluntàries” i de “quota com a militant” dels alts càrrecs i diputats i senadors socialistes. En un missatge remès als periodistes, van apuntar que, en el cas dels diputats, com José Luis Ábalos, “cada electe cobra el seu sou del Grup Parlamentari Socialista, no del Congrés dels Diputats” i és d’aquest sou que “es treu l’aportació voluntària”. Així mateix, el diputat “paga una quota al partit” com tots els militants del PSOE i els alts càrrecs afiliats al PSOE “paguen una quota voluntària directament al partit”. “Totes aquestes aportacions estan perfectament declarades davant de la hisenda pública i fiscalitzades pel Tribunal de Comptes en aplicació de la Llei de Finançament de Partits Polítics”, van reblar des de les files socialistes.
Ábalos: “Com és això: primer es generen sospites i després s’investiga? Que rar tot!”
“No hi ha res delictiu en el cobrat en deu anys. Tot està en ordre i declarat a Hisenda, com no podia ser de cap altra manera”, ha reivindicat José Luis Ábalos a X. L’exministre s’ha mostrat molest per la filtració als mitjans de comunicació de la documentació que el Congrés ha enviat al Suprem i ha ironitzat sobre l’interès en els seus comptes: “Veient tanta diligència mediàtica, resulta molt curiós que dels 350 diputats únicament despertin interès i cridi l’atenció la meva nòmina, les meves dietes o les meves despeses de viatges i desplaçaments de feina”, ha expressat. “El definitivament cridaner és que la investigació generi tantes sospites, tant ofici policial i tant manament per acabar arribant al mateix punt de partida i comprovar al final que el declarat a Hisenda era el cert”, ha reiterat. “Com és això: primer es generen sospites i després s’investiga? Que rar tot!”, ha postil·lat.
Efectivamente, no hay nada “delictivo” en lo cobrado en 10 años por las rentas de mi trabajo. Todo está en orden y declarado a Hacienda, como no podía ser de otra manera.
— José Luis Ábalos (@abalosmeco) July 16, 2025
Lo verdaderamente ilícito está en la filtración a los medios de comunicación de la respuesta del… https://t.co/B6YuvdPT9l
2.700 euros en dietes de viatge: peus de porc, una pinta de Guiness o un latte machiato
Més enllà dels sous que rebia José Luis Ábalos, el Congrés també ha informat el Suprem sobre els pagaments que li va fer en concepte de dietes de sis viatges que va fer. Són un total de 2.745,26 euros.
- Com a membre de la delegació espanyola a l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE, se li van pagar 1.050 euros per un viatge a Geòrgia i 750 euros per una missió d’observació electoral a Montenegro. Ambdós el 2016.
- En el marc de la 138a Assemblea de la Unió Interparlamentària (UIP) a Ginebra, el 2018, un pagament de 358,03 euros. Inclouen un filet de perca per 45 francs suïssos, uns peus de porc per 34,50 francs o un latte macchiato per 5,90 francs.
- En un viatge a l’ONU a Nova York, el 2018, un de 347,23 euros. Entre les despeses que Ábalos va sol·licitar que se li reintegressin, hi ha una hamburguesa amb formatge per 19 dòlars, una pinta de Guiness per 8 dòlars o una ampolla d’aigua per 4,90 dòlars.
- Com a president de la Comissió d’Interior, dos pagaments de 120 euros el 2022 i el 2023 per les visites a la tanca de Melilla i a la Comissaria General de Canillas (Madrid).
9.700 euros en quilometratge: la meitat com a diputat del Grup Mixt
Finalment, sobre les despeses per quilometratge, el Congrés ha pagat a Ábalos 9.703 euros entre el 2014 i el 2024 en el dia a dia parlamentari amb plens, comissions o viatges autoritzats. El comptador està a zero el 2014 i del 2019 al 2022 (del juny del 2018 al juliol del 2021 va ser ministre). Del total, 5.123 euros els va rebre el 2024. Cal recordar que José Luis Ábalos va trencar amb el PSOE al Congrés a començaments de març d’aquell any, que va ser quan es va traslladar al Grup Mixt.