Tots els partits polítics han donat suport reformar la Llei Electoral i derogar el vot pregat per als espanyols residents a l'estranger a fi d'agilitar el tràmit i permetre que les paperetes arribin a temps.

El Ple del Congrés ha donat llum verda a tramitar la proposició de Llei del PSOE i d'Unidas Podemos que insta a implementar un sistema de descàrrega telemàtica de les paperetes i amplia el termini per a l'obertura dels vots emesos des de l'estranger de tres a cinc dies perquè el recompte de les paperetes pugui fer-se millor.

El PSOE es disculpa

Des dels grups proponents de la reforma, la socialista Pilar Cancela ha reconegut que el vot pregat "no només ha impedit el dret al sufragi actiu" sinó que ha instal·lat la sensació que els residents a l'exterior "han estat castigats". Per això, ha aprofitat la seva intervenció en la tribuna per demanar-los perdó, per haver-los tractat com a "ciutadans de segona" i haver "tenallat" el seu dret a participar en les eleccions.

Amb la reforma de 2011, pactada entre el PSOE i el PP, es va intentar acabar amb la sospita d'irregularitats en l'emissió i el recompte de vots, però es va passar d'una participació del 30 per cent del cens del Cens Electoral de Residents Absents (CERA) a poc més del 5 per cent en les últimes convocatòries electorals.

També com a impulsor de la reforma, la diputada d'Unidas Podemos, Lucía Muñoz, ha insistit que aquesta redundarà en la millora de la participació democràtica i ha aprofitat per qüestionar el funcionament de la democràcia a Espanya, com han fet en els últims dies diversos dirigents de la formació morada, amb Pablo Iglesias al capdavant.

El diputat del PP Antonio Bermúdez de Castro ha admès que l'objectiu garantista del vot pregat "ha tingut un efecte no volgut pel legislador" en descendir dràsticament la participació electoral i per això s'ha mostrat a favor d'aquesta reforma. Reforma que a més de suprimir el vot pregat ha d'incloure -ha recalcat el representant popular- garanties d'identificació en el vot per correu i la generalització del vot en urna.

ERC urgeix a suprimir el vot pregat i JxCat demana el vot electrònic

Mentre Marta Rosique, d'ERC, ha denunciat que la democràcia per als residents a l'exterior "és gairebé inexistent" i per això ha urgit a suprimir el vot pregat. Per la seva part, Mariona Illamola, de JxCat, ha avisat que la seva eliminació "no serà la solució que incrementi de manera exponencial la participació" i per això ha demanat d'adoptar un sistema de vot electrònic.

El diputat del PNB Mikel Legarda ha retret que la proposta es presenti sense consens, però ha justificat el vot favorable de la seva formació perquè el sistema electoral "és l'acció que articula la pluralitat de les idees polítiques". Des d'EH Bildu, Jon Iñarritu també ha criticat que aquesta norma no s'hagi corregit abans i en el mateix sentit s'ha pronunciat Joan Baldoví de Compromís, mentre que Néstor Rego, del BNG, ha incidit en la necessitat d'aquesta reforma perquè Galícia té almenys mig milió de persones al CERA.

La proposició de Llei, no obstant això, mantindria el sistema d'identificació dels votants introduït en la reforma de 2011 que fa obligatori incloure al sobre dirigit a la Junta Electoral una fotocòpia del passaport o del Document Nacional d'Identitat o la inscripció en el Registre de Matrícula Consular expedida pel Consolat o la Secció Consular de la Missió Diplomàtica d'Espanya al país de residència.