El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dilluns el nou decret anticrisi impulsat pel govern espanyol per 175 vots a favor i 164 abstencions. Enmig de les negociacions al Parlament amb el PSC i la falta d'acord entre socialistes i republicans, Esquerra s'ha abstingut en la votació. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha fet un discurs al Ple d'aquest dimarts assenyalant que l'any electoral "dificulta enormement" la possibilitat d'arribar a acords entre el govern espanyol i els seus socis parlamentaris, però ha fet una defensa dels "interessos de país" per sobre dels "interessos del partit". "Que no hi hagi pressupostos a Catalunya afecta ERC i el PSC, però sobretot afecta Catalunya", ha manifestat. 

 

I també s'ha abstingut el PP, que tot i insistir en les darreres setmanes en la necessitat de reduir també l’IVA de la carn i del peix per tal d’abaratir la cistella de la compra, no ha votat en contra del decret. Tal com ja havia avançat en els darrers dies, s’ha acabat abstenint en la votació. També s'hi han abstingut Vox i Ciutadans. La CUP i Junts hi han votat en contra. L’encarregat de defensar la convalidació del decret anticrisi ha estat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha resumit les mesures en set blocs: protegir l’economia familiar, abaratir el preu de l’habitatge, mesures pel transport públic, l’augment del preu de l’energia, conseqüències de la guerra, ajudes per l’illa de la Palma i mesures relacionades amb els incendis forestals i el coronavirus.

D’entre les mesures d’aquest decret, destaca la rebaixa de l’IVA en ingredients bàsics de la cistella de la compra, així com xecs i ajudes per a persones amb rendes baixes. Bolaños també ha tret pit de limitar en un 2% l’augment del preu del lloguer, així com l’abaratiment i la gratuïtat d’alguns serveis de transport públic i el topall al preu de l’energia amb una rebaixa de la factura elèctrica.

El ministre de la Presidència també ha destacat mesures relacionades amb les conseqüències de la guerra a Ucraïna, com limitar a un 4% l’augment del preu dels peatges, o mantenir l’ajut de 20 cèntims per litre en combustibles, tot i que actualment aquesta prestació només està al servei d’alguns sectors, com taxistes, ambulàncies, autobusos i VTC.

La carn i el peix, a l’aire

No obstant això, algunes formacions polítiques, com el PP, han lamentat que el govern espanyol no hagi estès les ajudes a la cistella de la compra a la carn i el peix. De fet, el líder del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, es queixava en roda de premsa uns minuts abans que comencés el Ple sobre aquesta qüestió i parlava de “discriminació”, recordant que es tracta de dos aliments que també són “de primera necessitat”.

El PP ha fet bandera d’aquest aspecte, precisament, durant les darreres setmanes. El president del partit, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar que la formació donaria suport al decret del govern espanyol si incloïa la reducció de l’IVA a aquests dos tipus d’aliments. Però des de La Moncloa es va rebutjar, assegurant que el PP sempre troba excuses per intentar tombar propostes com aquesta provinents de l’executiu de Pedro Sánchez.

Les crítiques de Junts, ERC i la CUP

La CUP, que ha votat en contra del decret anticrisi, ha demanat acompanyar la reducció de l’IVA d’aliments bàsics amb un control dels preus, tenint en compte “el caràcter d'oligopoli” dels supermercats. D’altra banda, la diputada de Junts Pilar Calvo ha lamentat que La Moncloa “abusi” dels decrets llei perquè “obliga a votar en bloc” diverses qüestions sobre les quals es pot estar d’acord en unes i en contra d’altres. “Aprofiten l’augment de les pensions o la baixada de l’IVA per col·locar els pagaments clàssics a les energètiques”, ha manifestat. D’altra banda, Esquerra Republicana ha criticat que el govern de Sánchez prorrogui la gratuïtat de Rodalies a la vegada que “els trens no funcionen”.