"És un atac inacceptable". D'aquesta forma, el govern espanyol ha desencadenat la seva fúria per l'entrevista del primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, en la qual va sortir del discurs de la UE i va demanar una mediació europea o internacional, segons han publicat diversos mitjans de comunicació belgues. L'ambaixador espanyol a Bèlgica hauria trucat al diplomàtic belga a Madrid per expressar el seu desacord.

La reacció contrària del govern espanyol a les declaracions fins i tot pot alterar el sentit del vot de la renovació de la presidència de l'Europol, en la qual es presenta la belga Catherine De Bolle. Si més no, és el que s'extreu d'un missatge enviat pel ministeri de l'Interior. "No es pot donar suport després de les reaccions de Bèlgica en relació amb els esdeveniments de Catalunya".

El govern espanyol afirma estar "desconcertat" pels "atacs" del govern de Bèlgica. "No entenem com un país soci pot fer declaracions que posen seriosament en perill les relacions", s'exposa en un missatge diplomàtic d'Espanya a Bèlgica publicat al diari Het Laatste Nieuws. A més, arriba a dir que és "inacceptable" que el govern belga posi al mateix nivell els governs català i espanyol, sent el primer "regional".

Què va dir Michel?

El primer ministre va assegurar en una entrevista als diaris belgues Le Soir i De Standaard que la solució al conflicte català residia en una mediació a escala europea o internacional, contradient el discurs expressat per les institucions europees, que optaven per intervenir només en el cas —poc probable— que ambdós governs demanessin la mediació.

Segons va exposar Michel, la situació s'ha d'encarar mitjançant el diàleg i la negociació d'ambdós governs. Però de no ser així, proposa la mediació per resoldre el que considera una "crisi que posa a prova Europa" i en la qual va alertar que s'han posat en risc drets i s'ha utilitzat la violència.