El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que el primer repte polític que cal resoldre de forma immediata són els pressupostos generals de l’Estat i que això s’ha de desvincular de la situació dels presos polítics. Per a més endavant, un cop s’hagi fet el judici pel referèndum de l’1 d’Octubre, deixa la “negociació política per a resoldre el problema de fons” a Catalunya, amb una oferta sobre la taula per part del PSC, “un nou estatut  amb millor finançament i més autogovern”.

Així s’ha expressat Iceta en una entrevista a ‘El Matí’ de Catalunya Ràdio, on ha assegurat que les condicions d’ERC i PDeCAT per votar els pressupostos de Pedro Sánchez són “demagògia”. "Ara en teoria els podria treure el Govern de Catalunya perquè estan en presons que depenen d’ells. Per què no ho fan? Perquè les coses no van així", ha assegurat.

Iceta ha defensat que "convé que els independentistes votin els pressupostos pensant en Catalunya i els catalans" i ha insistit en deslligar el sentit del vot dels partits independentistes de qualsevol gest amb els presos tot assegurant que "l'eina política més important d'un govern són els pressupostos". El líder del PSC, que ha descartat alliberar els presos i pactar un referèndum ha insistit que el “problema de fons”, s’ha de “negociar políticament”, això sí, “després dels judicis”. A més, s’ha mostrat convençut que “si només es tractés dels pressupostos, ERC votaria ‘sí’”.

Per al primer secretari del PSC, aquest “problema de fons” és que “hi ha dos milions de persones que no volen seguir a Espanya”, però que aquests dos milions “han d’entendre que formen part d’un cens electoral de cinc milions i mig”. Per això ha insistit que la proposta dels socialistes no va més enllà d’un “nou estatut” amb dos puntals: “Millor finançament i més autogovern”. Amb tot ha desestimat que en el referèndum d’aprovació de l’Estatut es pugui preguntar també per la independència, és a dir, que la votació s’hauria de limitar a aprovar un nou estatut o desestimar-lo, sense obrir altres vies. "Si surtis 'no' a un referèndum estatutari, no s'acaba la vida", ha afirmat.

Calvo es va “equivocar” amb el referèndum d’Escòcia

D'altra banda, Iceta ha assegurat que la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, “es va equivocar” quan va dir que a Escòcia no hi va haver un referèndum pactat.

En tot cas, Iceta ha volgut establir diferències entre Escòcia i Quebec i Catalunya, afirmant que el cas escocès parteix d’un pacte consensuat el 1707 i l’absència d’un text constitucional que proclami la unitat territorial. “Nosaltres no som Escòcia ni Quebec, som Catalunya i Espanya”.