L'Audiència Nacional ha imposat penes de fins a 15 anys i 5 mesos de presó als principals responsables de la trama Gürtel per la visita del papa Benet XVI a València el 2006 al considerar provat que van incórrer en múltiples delictes de prevaricació, malversació, frau, suborn i blanqueig, entre altres.

En una sentència a què ha tingut accés EFE, la Sala Penal de l'Audiència fixa la condemna més gran per a l'exdirigent del PP gallec Pablo Crespo. Al líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, el condemna a 13 anys i 7 mesos de presó; i a Álvaro Pérez, el Bigotes, a 6 anys i 9 mesos.

També ha condemnat a 6 anys i 9 mesos de presó a l'exdirector de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García, en una sentència en la qual imposa penes de presó a 19 dels 23 acusats, en un judici marcat per la mort d'un dels processats, l'exvicepresident del Consell, expresident de Les Corts i exdirector general de la Policia Juan Cotino, quan ja havia prestat declaració davant del tribunal. Dues de les processades han estat absoltes després de retirar la Fiscalia l'acusació contra elles, mentre que uns altres dos van morir: l'expresident de les Corts Valencianes i exdirector general de la Policia Juan Cotino; i Luis Sabater, exdirectiu de RTVV.

Prevaricació, malversació, frau, suborn i blanqueig

L'Audiència Nacional ha jutjat en aquesta branca del cas Gürtel l'adjudicació il·legal al grup de Correa del contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia per a la visita del papa Benet XVI a València per a la V Trobada de la Família, el juliol de 2006. Després del judici, considera provat la comissió de múltiples delictes com a prevaricació, malversació, frau, suborn i blanqueig, entre un altre, i aplica diversos atenuants (dilacions indegudes i reparació del dany i confessió) a petició de la Fiscalia que rebaixen les penes sol·licitades.

Dels 22 acusats, 11 d'ells van reconèixer essencialment els fets i els 12 restants els van negar; Pablo Crespo, per la seva part, es va negar a declarar. Encara que la Sala condemna a la Fundació V Trobada Mundial de la Família com a partícip a títol lucratiu, ja no existeix obligació de pagament perquè aquest ens i RTVV estan extingits i perquè la Generalitat valenciana va assumir els seus deutes.

Sobrecost de 3,2 milions d'euros

Després de valorar les proves, el tribunal conclou que el director general de la RTVV va adjudicar directament a Teconsa, empresa interposada pel grup Correa, un contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia amb finalitat d'enriquiment il·lícit pel sobrecost de 3,2 milions d'euros pagat. El contracte es va firmar per un preu excessiu, amb la col·laboració dels empleats públics de RTVV, i es va dotar d'aparença d'il·legalitat; després, els diners que va cobrar Teconsa es van canalitzar cap als diferents beneficiaris a través d'un entramat de factures fictícies i irregulars.

La Sala considera que els acusats van participar en una ficció al servei del frau i afirma que Corretja, Crespo, Pérez Alonso i García Gimeno es van concertar perquè es contractés Teconsa i van aconseguir que la Fundació, que organitzava la trobada, firmés un conveni amb RTVV pel qual li van carregar el cost d'una contractació que no li corresponia. Aquesta contractació va ser, segons el parer de la Sala, clarament il·legal, ja que primer es va acordar l'adjudicació i després es va confeccionar l'expedient de contractació, i es va fer per un import de 7,4 milions amb IVA, molt superior al cost dels treballs necessaris, que el tribunal estima en 3,2 milions d'euros, segons les proves aportades en el judici.